Fyziologická skvrnitost, hořká skvrnitost nebo pihovitost jablek je fyziologická porucha, kterou poznáte dle plodů s tmavými, propadlými skvrnami. Chuť těchto oblastí je pak hořká, proto se této poruše říká také hořká pihovitost.
Jak vzniká pihovitost jablek: může za to draslík a dusík
Jelikož se jedná o fyziologickou poruchu, na jejím vzniku se nepodílí ani houba, ani žádný škůdce, ale problém bude buď v závlaze, přihnojování či v kvalitě půdy. V případě pihovitosti jablek je to způsobeno tím, že pletiva v plodu jsou nedostatečně zásobena živinami, především pak vápníkem. Právě díky nevyvážené výživě vznikají malé skvrny. Přehnojení draslíkem a dusíkem brání příjmu vápníku, který se, mj., nepřesunuje z listů do plodů. A zrovna vápník je pro kvalitu plodů jablek velmi důležitý, rozhoduje i o jeho skladovatelnosti. Jablka, kterým chybí vápník, jsou tak více náchylnější k hnilobám. Pokud na jeden plod připadá hodně listů, nebezpečí pihovitosti se tím zvyšuje.
Jak zabránit hořké pihovitosti jablek: důležitá je prevence
Úplně této poruše nezabráníte, na plodu se většinou vždy nějaká ta skvrnka objeví, ale vhodnými zásahy, mezi které patří hlavně správně provedený řez a pravidelné přihnojování humusem, díky čemuž se zlepší zásobování plodů vápníkem. Správným řezem je myšleno, že koruna musí být vzdušná, díky tomu se v ní nebudou držet ani žádné h/praxe/uzitkova-zahrada/predjarni-rez-keroveho-rybizu-prospeje-urode-omezi-houbove-choroby jejichž sporám vyhovuje vlhké a teplé klima. To je zaručeno v případě, že je strom příliš hustě zalistěný a zavětvený.
Některé odrůdy jablek jsou ke skvrnitosti náchylnější
Kromě výživových nesrovnalostí má na příjem vápníku vliv také příliš kyselá půda, nebo špatné zásobení vodou, kdy je půda buď suchá, nebo přemokřená. Pěstitelé již vysledovali, že některé známé odrůdy jablek jsou mnohem náchylnější k této poruše a skvrnitost se u nich objevuje pravidelně. Jsou to například odrůdy Dukát, Topaz, Šampion, či Rubín. Jestliže tyto odrůdy patří mezi vaše oblíbené, určitě je nemusíte hned likvidovat. Dodržujte správný řez, nepřehnojujte dusíkem a draslíkem, a pokud vás právě nedostatek vápníku trápí, aplikujte hnojiva s lehce přijatelnou formou vápníku, vhodná jsou například hnojiva Harmonie Vápník nebo Wuxal Kalcium.
Lze plody s pihovitostí konzumovat či ne? Toť otázka
Jak již bylo řečeno, pihovitost jablek není žádná vážná choroba, ale spíše vada na kráse. Záleží, jak moc je plod touto poruchou napadený, nutno také počítat s tím, že slupka se skvrnou, je hořká. Takže, konzumovat se mohou dle míry napadení, je-li na jablku pár malých skvrnek, pro konzumaci nevadí, ale pokud je jimi poseté celé jablko, nejezte ho, beztak by vám díky hořkosti nechutnalo. Plody s pihovitostí se nedoporučuje skladovat, protože jsou mnohem náchylnější k napadení houbovými chorobami.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.