Pohanka se většinou, spolu s amarantem a quinoou, řadí mezi pseudoobiloviny. Botanicky náleží každá rostlina do úplně jiné skupiny, ale všechny mají v naší výživě podobné využití. Jsou přirozeně bezlepkové. Pohanku však můžete využít i několika dalšími způsoby.
Jak se k nám dostala pohanka a odkud se vzalo její jméno
Pohanka se do střední Evropy rozšířila spolu s pohanskými nájezdníky asi ke konci 12. století, a to z Dálného východu. Pohanka pochází z Číny a jižních svahů Himálaje a své české pojmenování získala právě díky pohanům, jak se Tatarům, Mongolům či Saracénům říkalo. Nejčastěji se z pohanky připravovala kaše, která se ochucovala česnekem, cibulí nebo majoránkou, případně i placky nebo se z pohanky pekl i chléb. Snadné pěstování pohanky jí brzy zajistilo stálé místo na jídelníčku především chudého venkovského obyvatelstva.
Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum)
Jednoletá, asi 40-80 cm vysoká rostlina z čeledi rdesnovitých je příbuznou šťovíku, truskavce nebo hadího kořene. V žádném případě tedy nepatří mezi obiloviny, i když se jejich semena v kuchyni podobně využívají. Pohanka má dutou a jen mírně větvenou lodyhu načervenalé barvy, srdčité lístky a vykvétá bílým, růžovým či výjimečně i červeným květenstvím, uspořádaným do tvaru hroznu. Nejčastěji pohanka vykvétá v červenci a srpnu, ale vysévat ji můžete opakovaně, klidně i v září. Pak už se patrně nedočkáte květů, ale můžete ji využít pro zelené hnojení a její listy také na chutný salátek nebo je můžete přidat do zdravého smoothie. Mladou nať pohanky také můžete využívat jako polévkové koření.
Pohanka je velmi zdravá
- Pohanka obsahuje minerály, jako je draslík, fosfor, selen, měď, vápník, zinek či železo nebo vitaminy C, E a vitaminy ze skupiny B. Má také vysoký podíl rozpustné i nerozpustné vlákniny, obsahuje snadno stravitelné rostlinné bílkoviny a esenciální mastné aminokyseliny.
- Pohanka je vhodná pro bezlepkovou dietu, protože jsou její semena přirozeně bezlepková.
- Vzhledem k vysokému obsahu rutinu pohanka pomáhá zvyšovat pružnost stěn cév, proto je vhodné při časté krvácivosti z nosu či dásní, při křečových žilách nebo pokud máte sklony k praskání drobných žilek.
- Pohanka snižuje obsah cholesterolu v krvi.
- Pomáhá při problémech s hemoroidy.
- Zlepšuje trávení a činnost střev.
Pohanka jako zelené hnojení
Pohanka patří mezi naprosto nenáročné plodiny a je citlivá pouze na mráz. Dokud však neudeří první ranní mrazíky, pak můžete pohanku opakovaně vysévat od května až do září. Pohanka se velmi často využívá pro zelené hnojení, protože vylepšuje strukturu a úrodnost půdy pro další pěstování. Semena pohanky jednoduše rozhoďte na vyprázdněné záhony po sklizni zeleniny a vzešlé mladé rostliny zaryjte do půdy.
Zdroj: https://www.vcelarstvi-domovina.cz/blog/pohanka/; https://www.jimejinak.cz/co-je-pohanka/