Hnojení záhonů je důležité pro budoucí úrodu. Sázíte-li na čerstvý hnůj, ten teď není na pořadu dne. Už by totiž nestihl vyzrát. Možností, jak podpořit růst budoucích rostlin, je ale stále ještě dost. Sáhnout můžete po vyzrálé chlévské mrvě, organických hnojivech či vlastním kvalitním kompostu.
Příprava je důležitá
Kompost je potřeba nejprve dobře proházet. Ideálně pár dní před tím, než jej budete rozhazovat na záhony. Je totiž potřeba, aby se do hromady materiálu dostal vzduch, který je nezbytný pro proces tlení. Připravit je třeba také záhony. Po dlouhé zimě je potřeba je zrýt, aby se půda prokypřila a provzdušnila. Ideálním pomocníkem bude kultivátor, ale dobře poslouží i rycí vidle.
Proházený kompost rozhrňte po zrytém záhonu tak, aby byl rovnoměrně rozdělen a ve dvou na sebe kolmých směrech ho přejeďte hráběmi. Nezapracovávejte jej tedy do původní zeminy na záhonu.
Použijte správné množství
Ve chvíli, kdy hnojíte záhon, měli byste mít už jasno, co na něm budete pěstovat. I podle toho se totiž dávkuje množství kompostu.
Druhy zeleniny náročné na dusík, jako je hrách, fazole, hlávkový salát a cibule, stačí 2 až 3 litry kompostu na metr čtvereční. Ke středně náročným, jako jsou například špenát, mrkev či ředkve, dodejte 3 až 5 litrů kompostu. Nejnáročnější druhy, jako je například hlávkové zelí, květák, brokolice, chřest a rané brambory potřebují nejméně 6 litrů.
Náš tip: Trochu kompostu můžete přidat také do výsevních rýh či výsadbových jamek.