Jak poznat tuřín, oblíbenou zeleninu našich předků?
Tuřín neboli brukev řepka tuřín (Brassica napus subsp. napobrassica) je rostlina z čeledi brukvovitých. Jedná se o kořenovou zeleninu, kterou dnes už na zahradě pěstuje jen málokdo, ale která se na výsluní krok za krůčkem vrací. Charakteristická je pro ni nadzemní bulva, která má světle žlutou až nafialovělou slupku a žlutou až naoranžovělou, pevnou dužinu. Nadzemní část rostliny tvoří modrozelené listy, které jsou také jedlé. Tuřín je klasická dvouletka, která v prvním roce vytvoří listovou růžici a až v druhém roce vykvete žlutým květenstvím, typickým pro brukvovité rostliny.
Tuřín můžete znát hned pod několika lidovými názvy, říká se mu i kvaka, kvačka či dumlík, ale také kolník či hlavatice. Původně pochází ze Středomoří, kde vznikl pravděpodobně křížením a kde byl po staletí pěstován jako základní potravina. Do střední Evropy se rozšířil až ve středověku a velmi rychle zde zdomácněl, vyhovovalo mu zdejší chladnější počasí.
Jak pěstovat tuřín?
- Pěstování tuřínu je poměrně snadné, dá se pěstovat z přímého výsevu i z předpěstované sadby. Pro přímý konzum se vysévá od března do dubna, pro zimní uskladnění od května do června.
- Tuřín nikdy nepěstujte po jiných rostlinách z rozsáhlé čeledi brukvovitých.
- Tuřín není na půdu nijak náročný, ale nejvíce mu vyhovuje slabě kyselá, vlhčí půda.
- Tuřínu se hůře daří v těžkých, jílovitých půdách.
- Tuřín výborně snáší nízké teploty, až do -10 °C.
- Mladé rostliny je třeba chránit před dřepčíky, jinak je tuřín odolný vůči většině chorob a škůdců.
Jak využít tuřín v kuchyni?
V kuchyni nabízí tuřín mimořádně široké možnosti využití. Především si všímejte barvy dužiny. Bulvy s bílou dužinou nejsou tolik chutné a často dřevnatí, proto se využívají spíše jako krmivo pro hospodářská zvířata. Tuřín se žlutou barvou dužiny je naopak velmi chutný, křehký a nemá sklony k dřevnatění.
- Grilování: Nakrájené plátky potřete olivovým olejem a ochuťte bylinkami či grilovacím kořením na zeleninu.
- Pečení: Na kostky nakrájený tuřín pečte samostatně nebo spolu s další kořenovou zeleninou a použijte jako přílohu k masu.
- Vaření: Tuřín využijte při přípravě krémových či zeleninových polévek.
- Nakládání: Tuřín můžete nakládat do sladkokyselého nálevu podobně jako červenou řepu.
- Jak využít čerstvý tuřín: Tuřín můžete použít i nastrouhaný do salátů nebo jako křupavou svačinku, tak trochu jako kedluben.
Proč je tuřín skvělý při hubnutí?
- Pro dietáře je tuřín skutečným pokladem. Ve 100 g obsahuje pouze 37 kalorií, zato nabízí vysoký obsah vlákniny pro pocit sytosti.
- Tuřín má vysoký obsah vitamínu A i C, ale také obsahuje karoten, draslík či vápník.
- Bulva tuřínu je tvořena z 90 % vodou a je dobře stravitelná.
- Mírně nasládlá chuť tuřínu může při dietě uspokojit i touhu po sladkém.
Zdroj: abecedazahrady.dama.cz; jimejinak.cz