Česnek je spolu s cibulí tou nejpěstovanější cibulovinou, jedná se o zeleninu, která má každodenní využití v kuchyni, ale své místo si nalezne i jako léčivá rostlina, která nás zbaví nachlazení, virů a bakterií. A to už je pádný důvod k tomu, chtít co nejvyšší úrodu.
1. Nedostatečná závlaha snižuje úrodu česneku
Mnoho lidí si myslí, že cibulová zelenina nepotřebuje mnoho vody, ale opak je pravdou. Že zaléváte málo, poznáte dle toho, že česneku začnou osychat špičky listů, někdy i celý list. Tím dojde ke znatelné ztrátě na kvalitě cibulí. Zalévejte tedy pravidelně a v období sucha si dejte obzvlášť záležet. Doporučuje se 20l vody na 1m2, což je množství vody, které česneku vydrží zhruba na 8 dnů.
2. Zcela zbytečná aplikace chemických přípravků: postačí pouhé přihnojení
Také panikaříte, pokud objevíte u česneku žluté listy? Pěstitelé občas, v důsledku paniky z nějaké houbové choroby, začnou ihned aplikovat fungicidy. Ale je dobré vědět, že česnek netrpí v době vegetace žádnými chorobami, to bývají výjimky, škůdci už vůbec ne, přeci jen, česnekové aroma vadí většině z nich. Takže pokud skutečně objevíte žluté listy, nebo nějakou tu skvrnu na listech, většinou tak česnek reaguje na nedostatek živin v půdě, nejčastěji dusíku. Proto místo chemie použijte hnojivo s vyšším obsahem právě tohoto prvku, někdy stačí i obyčejná kopřivová jícha, o jejíž výrobě jsme vám již říkali. A uvidíte, že po aplikaci živin žluté listy zmizí.
3. Správné načasování sklizně: liší se u česneku paličáku a nepaličáku
Chybujeme také v nesprávně načasované době sklizně česneku. V tomto případě je důležité rozlišovat, zda máte česnek paličák či nepaličák, o odrůdu už ani tak nejde.
U česneku nepaličáku čekáte do chvíle, kdy zežloutne nať, bývá to koncem července, dříve byl takovým styčným termínem den, kdy slaví svátek Anna (26. 7.).
U česneku paličáku je situace, jak odhadnout správný čas ke sklizni, malinko složitější, ale nebojte se toho. Česnek paličák se mu říká proto, že v době květu vytváří dlouhý stonek s květním toulcem, kde se tvoří malé pacibulky. Tvorba těchto pacibulek ale rostlinu dost vyčerpává, protože veškerou svoji energii dává právě sem, a to my nechceme. My naopak potřebujeme, aby veškerou svoji energii a vyrobené asimiláty rostlina dávala do cibule, jen tak totiž budou pěkně velké stroužky. U paličáků tedy všechny tyto stonky s pacibulkami odstraníme, pár rostlin ale nechejte neodhlávkovaných, abyste věděli, kdy nastal vhodný čas ke sklizni. Je to ve chvíli, kdy se květ zcela narovná, zatímco během zrání je skloněn k zemi.
Pokud tedy dodržíte uvedené 3 kroky základní péče o česnek, pořádná úroda vás rozhodně nemine.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.