Vyhodit cokoliv rostlinného do popelnice (nebo snad toalety či umyvadla) je to nejhorší, co můžete udělat. Když už byste kuchyňské zbytky nechtěli nijak zpracovávat, vždy volte biopopelnici nebo komunitní komposty. Ale než se tam rozeběhnete, popřemýšlejte, jestli z nich nedokážete ještě něco vytěžit pro sebe a svou zahradu
Proměňte zbytky v jídlo
Ano, to myslíme vážně. A nejen my, ale také věhlasné restaurace, ve kterých v posledních letech frčí trend zpracovávat vše od kořínků až po lístečky. Když si domů přinesete čerstvou zeleninu ze zahrady, spoustu jí dokážete zužitkovat opravdu celou. Tak třeba:
- z natě mrkve vykouzlíte dokonalé mrkvové pesto
- listy z kedlubny (ideálně ty menší a křehčí) dokážete zpracovat do salátu
- ze zbytků kořenové zeleniny a košťálovin je skvělý zeleninový vývar
- dřeň vzniklá po vylisování šťávy z ovoce do sirupů je dokonalým základem pro domácí zmrzlinu
- nať z kořenové zeleniny můžete nasušit (nebo nasekat a zamrazit) a použít jako koření do polévek
Zbytky zeleniny použijte jako mulč
Uznáváme, že to není vrchol estetiky, ale zase svým (zvlášť zeleninovým) záhonům opravdu prospějete. Z jakýchkoliv kuchyňských zbytků prostě udělejte na záhonech vrstvu. Postupně zetlejí a promění se v jídlo pro žížaly i vaše rostliny.
Nakrmte jimi domácí kompostéry
Díky téhle fintě ušetříte spoustu peněz za substráty nebo hnojiva. Stačí zainvestovat do bokashi kompostéru nebo vermikompostéru a uvidíte, že se brzy stanete plně nebo téměř soběstační (podle toho, jak velkou plochu “obděláváte”).
Bokashi je japonský vynález. Většinou jde o malou nádobu, ve které probíhá fermentace kuchyńských zbytků bez přístupu vzduchu. Jednoduše ji plníte zbytky a fermentačními bakteriemi nejčastěji v podobě sypkého urychlovače kompostu a počkáte si, než se vytvoří výluh nebo také bokashi čaj. Jde o tmavou zfermentovanou tekutinu, která je geniálním hnojivem. Stačí ji naředit vodou a můžete ji používat jako zálivku k pokojovkám i venkovním rostlinám.
Vermikompostér funguje na jiném principu a jeho produktem je jak skvělý sypký kompost, tak i žížalí čaj. O zpracování rostlinných zbytků se starají speciální žížaly. Pojídají je, takže je stejně jako v záhonech přeměňují v cenný kompost a jen tak mimochodem vytvoří podobnou tekutinu jako bokashi.
O autorce:
Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.