Morušovník (Morus sp.) je ovocná dřevina, která si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Nejen, že je krásný díky svému celkovému habitu, ale má i sladké a chutné plody, které svým vzhledem připomínají maliny nebo ostružiny. Máte-li menší zahradu, i v tom případě si můžete morušovník vysadit a to především jeho převislý kultivar ´Pendula´, jehož výšku si můžete zvolit dle místa roubování, nejčastěji bývá kolem 2 metrů.
Který morušovník lze pěstovat u nás: na výběr máte ze tří barev
Morušovník pochází z Asie, ale na našem území se pěstují již několik let. Je vyšlechtěno několik kultivarů, které bez problémů zvládají naše zimy, byť morušovníky jsou teplomilné rostliny a nejlépe se jim daří na Moravě, kde mají exempláře staré až dvě stě let. V našich podmínkách lze pěstovat tři druhy, morušovník bílý (Morus alba),morušovník černý (Morus nigra) a morušovník červený (Morus rubra). Plodem všech jsou peckovičky nesoucí barvu dle daného druhu.
Na co je dobrá moruše: plody jsou zdrojem vitamínu C a léčí různé neduhy
Moruše mají válcovitý tvar, podobný tvaru ostružiny a vyrůstají na větvičkách ve skupině. Po botanické stránce se jedná o plodenství peckoviček na společném dužnatém vřetenu. Moruše obsahují velké množství vitamínu C, dále pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a na organismus mají pozitivní, pročišťující účinek.
Moruše se konzumují nejlépe čerstvé nebo stejně jako ostružiny, je lze využít na zmrzliny, marmelády, šťávy či v kombinaci s jiným ovocem. Moruše plodí pravidelně a hodně, takže své moruše určitě ochutnáte.
Co potřebuje morušovník: nesnáší přemokření a kořeny jiných stromů
Ačkoliv si to mnozí myslí, morušovník není náročnější na pěstování, ve srovnání s našimi běžnými, ovocnými druhy. Nejlépe se mu ale bude dařit na místě, které bude chráněné proti větrům a mrazu, tam, kde se daří třeba meruňkám, broskvoním či vinné révě. Morušovníky milují teplo, potřebují dostatek slunce a propustnou půdu. Nikdy morušovník nevysazujte do stínu a nepřehánějte to ani se zálivkou, při přemokření brzy uhyne. Kromě výše uvedeného potřebuje dostatek místa, a to i v případě, že si chcete vysadit nižší formu v podobě převislého kultivaru, právě tam, kde bude mít dostatek místa kolem sebe, teprve vynikne jeho krása. Od jiných stromů by měl být vysazen minimálně ve vzdálenosti tří metrů, protože morušovník nemá rád, když se kořeny jiných stromů proplétají s těmi jeho.
Kdy a jak morušovník vysadit: teď na podzim je optimální doba
Právě teď, na podzim, je optimální doba pro výběr a výsadbu morušovníku, ve většině zahradnictví jsou nyní nabízeny ovocné stromy a často také morušovník. Pokud nestihnete výsadbu nyní, další šanci máte na jaře, kdy bývá nabídka velmi podobná podzimu. Základem pro výsadbu je dostatečně hluboká jáma, na dno přidejte kompost nebo výživný substrát a po výsadbě morušovník dostatečně zalejte. Teď na podzim se u kmene stromu dělá tzv. závlahová, zimní mísa, kdy se mulč v podobě mulčovací kůry nahrne ke kmeni. Tím zajistíme nejen ochranu kořenů před mrazem, ale udržíme tak vlhkost a strom se lépe ujímá. Zapomenout nesmíte také na oporu v podobě dřevěného kůlu a vhodný úvazek pomocí vázacího popruhu. Morušovník nesnáší jílovité půdy, naopak prospívá v půdách hlinitopísčitých. Prvních plodů se dočkáte zhruba po třech letech od výsadby, záleží především na druhu, kultivaru a hlavně podmínkách pěstování.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.