Vánoce s vůní i chutí zdobených jablíček i báječného punče
Vánoce jsou za dveřmi a vy jste se ještě nepustili do pečení vánočního cukroví? Máme pro vás trochu netradiční nápad. Zdobená jablka jsou skvělou alternativou k vánočnímu cukroví, a navíc po nich ani nepřiberete, protože ta trocha cukrové polevy přece nestojí ani za řeč. Jejich příprava není nijak složitá a výsledek stojí za to. Kromě chuti totiž nabízejí i vizuální zážitek, který potěší oko každého gurmána. A k práci si připravte skvělý jablečný punč, ať je vánoční atmosféra dokonalá.
Jak na přípravu jablečného punče
- V menším hrnci smíchejte připravený černý čaj, jablečný mošt a calvados.
- Přidejte hřebíček, badyán, skořici a kůru z pomeranče.
- Směs zahřejte asi na 80 °C, tedy ne úplně až k varu. Odstavte z plotýnky, jakmile se na dně začnou tvořit bublinky.
- Nechte asi 8 minut stát a nalévejte do sklenic, které můžete ozdobit plátky citronu či pomeranče.
Krásně vypadá punč, na jehož hladině plavou plátky jablek s hvězdičkou, kterou vykrojíte pomocí formičky na cukroví, a třeba je i lehce poprášíte mletou skořicí. Půvabnou dekorací budou i míchátka na punč ze svitků skořice.
Co budete potřebovat na vánoční zdobená jablka
- jablka
- 200 g moučkového cukru
- 1 vaječný bílek
- trochu citronové šťávy
- silnější špejli, nejlépe bambusovou, která je pevnější
- menší sáček na zdobení polevou
Jak na zdobení vánočních jablíček
- Jablka umyjte a dokonale osušte utěrkou.
- Nyní si připravte polevu. Moučkový cukr 2x prosejte přes sítko, aby byla cukrová poleva dokonale hladká a jemná.
- Cukr pak opatrně a po troškách vmíchejte ruční metličkou do bílku.
- Bílek by měl mít pokojovou teplotu, tedy vajíčko by nemělo být právě vytažené z lednice.
- Nakonec vmíchejte trochu citronové šťávy, ale opatrně, aby výsledná poleva nebyla příliš tekutá. Případně opět přidejte cukr.
- Polevu lžící vložte do cukrářského sáčku a můžete zdobit umytá a naleštěná jablíčka.
Zdroj: autorský článek