Kdysi mělo lehce nahořklou chuť hodně druhů zeleniny, třeba špenát, okurky a některé saláty. Jenže to byl důvod, proč je nechtěly jíst nejen děti, ale i mnoho dospělých. Hořké rostlinné látky neboli hořčiny byly proto ze zeleniny šlechtěním postupně odstraněny. Pár rostlin ale naštěstí hořkých zůstalo. A to je dobře, protože hořké látky, které jsou v nich obsaženy, jsou nejen zdravé, ale navíc pomáhají udržovat štíhlou linii.
Proč některé rostliny chutnají hořce
Rostliny vytvářejí hořké látky jako ochranu proti přirozeným nepřátelům. A protože i životu nebezpečné látky mají hořkou chuť, naučil se člověk v běhu staletí mít k hořké potravě obezřetný vztah. Je to patrné i na našem biologickém vybavení. Lidský jazyk má pouze jeden typ receptoru pro vnímání sladké chuti, pro vnímání hořkosti však hned 25 různých typů.
Odborníci na výživu nedávno také objevili, že kromě jazyka se jakási zvláštní místa s podobnou funkcí nacházejí i ve střevech. To by mohlo vysvětlovat skutečnost, že celý trávicí systém pozitivně reaguje na konzumaci hořkých rostlin.
Součást preparátů a čajů, které pomáhají při problémech s trávením, bývá často hořec žlutý. Zakoupíte jej v lékárně (je chráněný).
Foto: Shutterstock
Hořké rostliny povzbuzují trávení
Jisté je, že pokrmy obsahující hořčiny povzbuzují celkovou látkovou výměnu. Ta začíná už v ústech. Při žvýkání dochází ke stimulaci slinných žláz, které začnou produkovat víc slin. Vzápětí zareaguje zvýšeným vyplavováním trávicích šťáv také žaludek. Kromě toho spustí hořčiny uvolňování speciálních trávicích hormonů a vylučování žluči.
Výsledkem zdravě probíhajícího trávicího procesu je, že se člověk dříve cítí sytý a také se mnohem účinněji rozkládají tuky obsažené ve stravě. Tělo je dokáže lépe využít a neukládá je.
Na trávení pozitivně působí i mahonie cesmínolistá, která je ale mírně jedovatá. Výtažky z keře se proto používají v homeopatii.
Foto: Shutterstock
Zelenina, bylinky a ovoce s hořkou chutí
Na přítomnost hořké potravy reagují střeva jinak než na sladké ovoce a zeleninu a mnohem rychleji vylučují nestrávené zbytky. Některé druhy zeleniny, jako jsou artyčoky, roketa, štěrbák či olivy, nebo pampeliška a bršlice by se proto měly na talíři objevit každý den, především ale tehdy, pokud toužíte zhubnout. V zimě se do seznamu přidávají také růžičková kapusta a polníček.
Z ovoce nese hořkou chuť pouze grapefruit. O porci hořčin obohatí pokrmy také bylinky, jako rozmarýna nebo estragon. Totéž platí i pro některé druhy koření, třeba kurkumu.
Jak pěstovat a sklízet naklíčená semena
Hubnutí podpoří i hořké čaje
Vynikající podporu přinášejí trávení také různé čaje. K zástupcům s nepřehlédnutelným obsahem hořčin patří řebříček obecný, kořen pampelišky, chmel, a především pelyněk. Popíjení bylinkových čajů pomůže i při lehčích trávicích obtížích, jako je nadýmání nebo pocit plnosti. Navíc stabilizuje střevní flóru.
Čaje si připravujte vždy čerstvé a denně vypijte jeden až dva šálky. Příliš se nedoporučuje bylinkové čaje sladit, protože na základě sladké chuti v ústech nedojde k dostatečnému vyloučení trávicích šťáv.
Rostlinné výtažky z lékárny
Skutečnou medicínou, kterou lze doporučit na trávení po tučném jídle, jsou výtažky z hořce žlutého. Přípravky vyrobené z přísně chráněné rostliny lze ale koupit pouze v lékárně.
Na trávení působí blahodárně také výtažky z mahonie cesmínolisté. Vzhledem k tomu, že rostlina je lehce jedovatá, používají se dnes téměř už jen jako součást homeopatik.