Dříve se koření vyvažovalo zlatem. Spousta cizokrajných druhů, které dnes běžně máme doma v kuchyni, musela urazit dlouhou cestu, než doputovala do našich končin. I dnes se ale některé koření využívá jen velmi střídmě pouze na vyladění chuti připravovaných pokrmů.
Blahodárné účinky koření podle ajurvédy
Navzdory běžnému kuchyňskému používání se u nás ale stále málo ví o blahodárných účincích některých druhů koření, které se už po staletí užívají jako léky v indickém medicínském systému ajurvédě.
Kajenský pepř: obvykle se jedná o středně pálivou chilli papričku používanou k dochucení pokrmů.
Sušené chilli papričky pomáhají zhubnout
Sušené chilli papričky, známé také jako kajenský pepř, jsou ideální pro povzbuzení látkové výměny a krevního oběhu. Tělo se po konzumaci pálivých jídel přirozeně prohřeje a zvýší tím spalování tuků. Pokud se kajenský pepř hojně používá v kuchyni, napomáhá přirozenou cestou hubnutí, a řízné látky navíc ničí v těle přítomné původce infekčních chorob.
Konzumace kurkumy podporuje léčbu zánětů
Nevídanou kariéru udělal v posledních letech žlutý kořen kurkumy. Nutno podotknout, že právem, protože pravidelná konzumace kurkumy pomáhá proti vleklým a skrytě probíhajícím zánětům, které bývají příčinou mnoha chorob, třeba zužování cév, cukrovky nebo poruch metabolismu tuků. Do pokrmu přidaná mletá kurkuma zároveň posiluje trávicí pochody.
Skořice snižuje hladinu cukru v krvi
Vůni skořice si mnozí spojují s vánočním pečením, ale kdykoli použitá kůra pravého skořicovníku zrychlí metabolismus a prospěje zdravému zažívání. Odborné studie naznačují, že je navíc schopná regulovat hladinu cukru (pouhý jeden gram skořice denně dokáže snížit vysokou hladinu cukru v krvi). Současně vyvozují, že voňavé koření přispívá ke snižování inzulinové rezistence u diabetiků.
Muškátový oříšek podporuje zdravý spánek
S muškátovým oříškem musíte nakládat opatrně. Pro člověka může být totiž nebezpečné požití už dvou nebo tří celých oříšků (dospělí by neměli zkonzumovat více než 5 g denně, protože vyšší dávky navozují stavy omámení). V běžných dávkách však pomáhá vylučovat z těla jedovaté látky a podporuje zdravý spánek. Proto se nabízí přidat špetku muškátu do večerního nápoje. Podle ajurvédské medicíny má muškátový oříšek také zklidňující účinek na žaludek a ulevuje od nucení k častému močení. Chuť propůjčuje zejména zimním vydatným polévkám.
Čaj z pískavice brzdí vypadávání vlasů
Častěji by se mezi kořením měla objevit i pískavice řecké seno. Její semena jsou bohatá na životně důležité látky, které přispívají k ochraně tělních buněk, snižují vysokou hladinu cholesterolu v krvi a stabilizují také hladinu cukru. Udává se, že čaj připravený ze semen pískavice ulevuje při onemocnění dýchacích cest a je považovaný za přírodní medicínu i při nadměrném vypadávání vlasů.
Rozkousaný hřebíček tlumí bolest zubů
Hřebíček je obecně známý lék na bolest zubů. Postiženým zubem ho opatrně rozkousejte, několik minut podržte v ústech a nakonec vypláchněte.
Nové koření zlepšuje prokrvení končetin
Kromě blahodárného vlivu na trávení vyrovnává nové koření navíc hladinu cukru v krvi, příznivě působí na krevní oběh a zlepšuje prokrvení končetin.
Špetkou kmínu předejdete plynatosti
Těžší pokrmy, jako jsou tučná pečená masa nebo zelí, by vždy měly obsahovat trochu kmínu. Jeho silice dokážou předcházet plynatosti a mají blahodárný účinek na celý proces zažívání.
Zdroj: autor je odborník na zdravý životní styl. Článek je převzatý z tištěné verze časopisu.