Naše babičky uměly zmírnit bolest zubů nebo zpomalit vypadávání vlasů: jak využívaly zdravé koření, které máme doma i dnes

Dříve se koření vyvažovalo zlatem. Spousta cizokrajných druhů, které dnes běžně máme doma v kuchyni, musela urazit dlouhou cestu, než doputovala do našich končin. I dnes se ale některé koření využívá jen velmi střídmě pouze na vyladění chuti připravovaných pokrmů. 

Blahodárné účinky koření podle ajurvédy 

Navzdory běžnému kuchyňskému používání se u nás ale stále málo ví o blahodárných účincích některých druhů koření, které se už po staletí užívají jako léky v indickém medicínském systému ajurvédě

Kajenský pepř
Info ikona

Kajenský pepř: obvykle se jedná o středně pálivou chilli papričku používanou k dochucení pokrmů.

Sušené chilli papričky pomáhají zhubnout 

Sušené chilli papričky, známé také jako kajenský pepř, jsou ideální pro povzbuzení látkové výměny a krevního oběhu. Tělo se po konzumaci pálivých jídel přirozeně prohřeje a zvýší tím spalování tuků. Pokud se kajenský pepř hojně používá v kuchyni, napomáhá přirozenou cestou hubnutí, a řízné látky navíc ničí v těle přítomné původce infekčních chorob. 

Konzumace kurkumy podporuje léčbu zánětů 

Nevídanou kariéru udělal v posledních letech žlutý kořen kurkumy. Nutno podotknout, že právem, protože pravidelná konzumace kurkumy pomáhá proti vleklým a skrytě probíhajícím zánětům, které bývají příčinou mnoha chorob, třeba zužování cév, cukrovky nebo poruch metabolismu tuků. Do pokrmu přidaná mletá kurkuma zároveň posiluje trávicí pochody. 

Skořice snižuje hladinu cukru v krvi

Vůni skořice si mnozí spojují s vánočním pečením, ale kdykoli použitá kůra pravého skořicovníku zrychlí metabolismus a prospěje zdravému zažívání. Odborné studie naznačují, že je navíc schopná regulovat hladinu cukru (pouhý jeden gram skořice denně dokáže snížit vysokou hladinu cukru v krvi). Současně vyvozují, že voňavé koření přispívá ke snižování inzulinové rezistence u diabetiků

Co v zimě jíst, aby vám nebylo chladno: dejte přednost potravinám, které vaše tělo vyživí a prohřejí, a vyvarujte se těch, které vaši energii spotřebují

www.nkz.cz

Muškátový oříšek podporuje zdravý spánek 

muškátovým oříškem musíte nakládat opatrně. Pro člověka může být totiž nebezpečné požití už dvou nebo tří celých oříšků (dospělí by neměli zkonzumovat více než 5 g denně, protože vyšší dávky navozují stavy omámení). V běžných dávkách však pomáhá vylučovat z těla jedovaté látky a podporuje zdravý spánek. Proto se nabízí přidat špetku muškátu do večerního nápoje. Podle ajurvédské medicíny má muškátový oříšek také zklidňující účinek na žaludek a ulevuje od nucení k častému močení. Chuť propůjčuje zejména zimním vydatným polévkám. 

Čaj z pískavice brzdí vypadávání vlasů 

Častěji by se mezi kořením měla objevit i pískavice řecké seno. Její semena jsou bohatá na životně důležité látky, které přispívají k ochraně tělních buněk, snižují vysokou hladinu cholesterolu v krvi a stabilizují také hladinu cukru. Udává se, že čaj připravený ze semen pískavice ulevuje při onemocnění dýchacích cest a je považovaný za přírodní medicínu i při nadměrném vypadávání vlasů

S jarem se blíží alergie. Přibrzděte je pomocí některých rostlin a potravin

www.nkz.cz

Rozkousaný hřebíček tlumí bolest zubů 

Hřebíček je obecně známý lék na bolest zubů. Postiženým zubem ho opatrně rozkousejte, několik minut podržte v ústech a nakonec vypláchněte. 

Nové koření zlepšuje prokrvení končetin 

Kromě blahodárného vlivu na trávení vyrovnává nové koření navíc hladinu cukru v krvi, příznivě působí na krevní oběh a zlepšuje prokrvení končetin

Špetkou kmínu předejdete plynatosti 

Těžší pokrmy, jako jsou tučná pečená masa nebo zelí, by vždy měly obsahovat trochu kmínu. Jeho silice dokážou předcházet plynatosti a mají blahodárný účinek na celý proces zažívání.

Zdroj: autor je odborník na zdravý životní styl. Článek je převzatý z tištěné verze časopisu.

Které bylinky a potraviny pomáhají proti stresu

www.nkz.cz

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada