Mast ze sušených chilli papriček se podle dlouholetého odborníka na jejich pěstování a šlechtění – Miroslava Kleny – používá při artróze, bolesti zad a ztuhlých svalech. Kromě sušených papriček budete k přípravě masti potřebovat ještě lékařskou vazelínu (může být i sádlo).
Kromě chilli můžete do masti přidat i bylinky
Jak vyrobit mast? Nejprve ve vodní lázni rozehřejte vazelínu (stačí na 50 °C) a nasypte do ní sušené chilli koření (v sezoně čerstvou pokrájenou papričku). Vyšší obsah účinné látky – capsaicinu – má například známá odrůda 'Habanero'.
Při stálém míchání se capsaicin uvolní do vazelíny, přidat do ní můžete i bylinky. Jen dejte pozor, aby se směs nepřipálila. Mast pak nechte odstát. Následující den ji po opětovném zahřátí přeceďte přes punčochu, nalijte do malých čistých skleniček a nechte ztuhnout.
Chilli mast nepoužívejte na poraněnou kůži
Prohřívací účinky masti se odvíjejí od koncentrace chilli. Při vyšší koncentraci vás může mast na kůži pálit, začněte proto s nižší. Dávku pak můžete podle potřeby zvyšovat. Tělo si na účinky masti navíc po čase přivykne. Důležité je nepoužívat mast na poraněnou kůži a po každém použití si důkladně umýt ruce (abyste si mast později třeba nezanesli do oka).
Zdroj: autorka a chillibrani.cz