Pokojovky vhodné do kuchyně čistí vzduch nejen od oxidu uhelnatého a cigaretového kouře. Některé druhy tam naopak nepatří

Jak vybrat pokojovky do kuchyně?

Při výběru rostlin do bytových podmínek samozřejmě vždy zohledňujeme podmínky daného stanoviště. Je rozdíl, pokud máme třeba úzký parapet, místo je trvale ve stínu, či naopak sem praží po většinu dne slunce. Dále si rostliny vybíráme dle našich preferencí a jediné, v čem se musíme rozhodnout je to, zda si své favority vybereme mezi druhy okrasnými listem nebo květem, ale někdy máme štěstí, že je pokojová rostlina okrasná jak listem, tak květem či dokonce plodem.

Rostliny dokážou nejen čistit vzduch

V kuchyni bývá vzduch nasycen různými látkami či pachy, a proto je dobré, pěstovat na parapetu takové rostliny, které nejen, že jsou krásné, ale dokážou také čistit vzduch například od oxidu uhelnatého, amoniaku a formaldehydu.

Mezi takové „čisticí“ rostliny patří určitě klívie (Clivia miniata) neboli řemenatka, která aby hodně kvetla vyžaduje na podzim a v zimě chladnější teploty, takže máte-li kuchyň přetopenou, klívii přeneste třeba do chodby. Dalším čističem jsou toulitky (Anthurium), zelenec (Chlorophytum comosum), orchideje, begonie (Begonia elatior) a potos (Epipremnum aureum). Potřebujete-i se ze vzduchu zbavit cigaretového kouře, pomůže vám v tom břečťan, chryzantémynebo vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima).

Dobrý tip: Do kuchyně se hodí vždy rostliny, které mají hladké listy,protože ty lze snáze očistit od případného prachu a nečistot vznikající při vaření.

Tyto druhy použijte k dekoraci stolu

Na jídelní stůl patří živé květiny, ale kupovat pravidelně řezané do vázy je neekonomické. Právě z tohoto důvodu můžete pro dekoraci jídelního stolu použít drobnější pokojové rostliny, které jsou okrasné hlavně květem či plodem. Mezi ty nejčastější patří třeba pantoflíček (Calceolaria), hvězdník (Hippeastrum), pepřinec okrasný listem (Peperomia obtusifolia) nebo rostliny okrasné svými plody, jako je hořepník (Exacum affine) a korálovka (Nertera granadensis).

Jaké druhy pokojovek do kuchyně nepatří

Valná většina zcela běžných pokojových rostlin je nejedlá či dokonce jedovatá. V kuchyni (a nejen v ní) se určitě vyvarujte prudce jedovatých druhů, které vytvářejí výrazné plody, a to obzvláště ve chvíli, máte-li malé děti. Do kuchyně se také nehodí rostliny se silně plstnatými listy, protože je problematické je očistit od prachu či mastnoty, a ani květiny s trny. Je-li v rodině někdo citlivější na silně aromatické rostliny, i těch se raději vyvarujte.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.