Houby jsou zdrojem vitaminů skupiny B – hlavně B2 a B3. Ty pomáhají třeba upravovat hladinu cholesterolu v krvi. Svědčí také nehtům a vlasům a napomáhají činnosti štítné žlázy. V houbách je obsažen také selen: prvek, který posiluje imunitu tím, že „vychytává“ volné radikály.
Houby jsou dietní jídlo, záleží ale na úpravě
Houby obsahují málo energie: z hlediska „kalorií“ je to tedy velmi dietní jídlo. Neobsahují téměř žádný sodík, a tak si je bez obav mohou dopřávat i ti, které trápí vysoký krevní tlak. Jen pozor na to, že některé, třeba lišky, jsou hůř stravitelné. A ani o smažených žampionech nebo bedlách se nedá mluvit jako o dietě…
Obsah vitaminu D můžete v houbách zvýšit
A nakonec: houby mohou být zdrojem vitaminu D. Pokus, který provedl Státní zdravotní ústav, ukázal, že obsah „vitaminu dobré nálady“ lze zvýšit, když je vystavíte ultrafialovému záření. Takže: pokud houbovou úrodu sušíte, dejte ji na několik hodin na slunce a teprve pak nechte dosušit v troubě nebo v sušičce. U žampionů se po třech a půl hodinách sušení na slunci zvýšil obsah vitaminu D asi dvacetinásobně. Tak proč to nezkusit…
Zdroj: tištěný magazín Naše krásná zahrada