Jak se starat o orchideje?
Orchideje nejsou až tak náročné rostliny na pěstování, pár věcí ale od vás vyžadují. Tou nejhlavnější je správně provedená zálivka, ve které se často chybuje. Orchideje milují vyšší vzdušnou vlhkost, takže je pravidelně roste. Jednou za týden je v květináči postavte do kyblíku s vodou, a to zhruba na 30 minut. Poté je z vody vyndejte, nechte okapat a umístěte zpět na místo. Nikdy nenechávejte orchidej stát ve vodě, velmi brzy by totiž docházelo k uhnívání kořenů a o rostlinu byste tím přišli. Další věc, kterou orchideje vyžadují, je dostatek živin, díky nim bohatě pokvetou a bude se jim u vás dařit. Můžete samozřejmě zakoupit speciální kapalná hnojiva, ta jsou ale dost drahá, přitom pro přihnojování lze také využít Epsomskou sůl.
Co je to Epsomská sůl a k čemu se používá?
Epsomskou sůl není dnes problém zakoupit a 500g balení vychází cenově kolem 100 Kč. Někdy se jí také říká hořká sůl a obsahuje až 99,5 % síranu hořečnatého. A právě síra a hořčík jsou pro růst rostlin velmi důležité prvky. Díky vysokému obsahu minerálů tak Epsomská sůl působí pozitivně i na náš organismus a používá se v kosmetice, do koupelí nebo jen pro zmírnění otoku po bodnutí hmyzem.
Jak může Epsomská sůl pomoci rostlinám?
Jak již bylo řečeno, Epsomská sůl je tvořena převážně hořčíkem a sírou, přičemž obojí patří mezi velmi důležité prvky, které ovlivňují růst a vývoj rostlin, a to nejen orchidejí. Hořčík je prvek, jenž je zodpovědný za fotosyntézu a je obsažen v chlorofylu, síra je zase důležitá pro syntézu bílkovin, enzymů a dalších látek, které rostlina potřebuje. Díky tomu, že ji využijete pro přihnojení nejen orchidejí, rostliny budou reagovat pozitivním a zdravým růstem a bohatým kvetením.
Jak lze Epsomskou solí hnojit orchideje?
Použití této soli je jednoduché a máte vesměs na výběr ze dvou způsobů.
- Zhruba jednu čajovou lžičku Epsomské soli rozpusťte v jednom litru vody a tímto roztokem jednou týdně orchideje zalévejte.
- Nebo roztok dejte do rozprašovače a aplikujte ho postřikem na celou rostlinu, rovněž jednou týdně. Výhodou rosení je to, že se zcela vyvarujete rizika přemokření a uhnívání kořenů.
O autorce: Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.