Jak pěstovat pepřovník?
Pepřovník dlouhý (Piper longum) je jeden z několika botanických druhů pepřovníků, který se pěstuje především na ostrově Jáva. Na první pohled je podobný pepři černému, jenž náleží mezi nejoblíbenější koření, ale jeho plody jsou srostlé a směstnané do asi 5 cm dlouhých, válcovitých klasů.
Semena pepřovníku dlouhého můžete vysévat celoročně
Vzhledem k tomu, že pepřovník dlouhý můžete v našich podmínkách pěstovat pouze jako pokojovou či během letních měsíců přenosnou rostlinu, lze jeho semena vysévat celoročně. Semena pepřovníku dlouhého seženete poměrně snadno, nabídky na ně najdete na internetu. Připravte se však na to, že mohou klíčit několik týdnů až měsíců. Musíte se tedy obrnit velkou trpělivostí.
- Pro výsev použijte kvalitní výsevní substrát.
- Výsevní substrát si můžete i namíchat, ideální bude směs rašeliny, zeminy a písku v poměru 2:1:1.
- Výsevní misku se semeny překryjte potravinářskou fólií nebo použijte minipařeniště, protože semena potřebují stále vlhký substrát.
- Mladé rostlinky 2x přepíchejte, než je vysadíte do květináče s pevnou oporou, protože se jedná o rostlinu popínavou.
Jak pepřovník dlouhý pěstovat?
- Vyžaduje celoročně stálou teplotu v rozmezí 20 až 25 °C, v žádném případě teplota nesmí klesnout pod 15 °C.
- Potřebuje také vysokou vzdušnou vlhkost, asi 70 až 80 %.
- Rostlině se bude nejlépe dařit ve stínu až polostínu, nesnáší přímé sluneční záření.
- Pepřovník vyžaduje dobře propustný, humózní substrát s pH 5,5 až 6,5.
- Důležitá je i pravidelná zálivka měkkou, odstátou vodou i pravidelné rosení listů rozprašovačem. Zalévejte však jen mírně, substrát by měl být stále trochu vlhký, nikdy ne přemokřený.
- Hnojení pepřovník vyžaduje celoročně, od jara do podzimu asi 3x měsíčně, v zimě jen 1x za měsíc.
Časté problémy při pěstování pepřovníku
- Žloutnutí listů, které je většinou způsobeno přelitím rostliny
- Opadávání listů bývá často reakce na průvan nebo chlad.
- Hnědé skvrny na listech mnohdy značí popálení od slunce.
- Zpomalený růst bývá způsoben nedostatkem živin.
Zajímavosti o pepřovníku
- Pepře patří mezi nejstarší známá koření, v Asii se používá přes 4000 let.
- Plody pepřovníku dlouhého obsahují alkaloid piperin, který je pálivější než u běžného pepře černého.
- Ve středověku byl pepř dlouhý cennější než černý pepř.
- Využívá se v ájurvédské medicíně, kde je známý jako „Pippali“, například při různých potížích s trávením nebo dýcháním.
- V Indii se často používá i jako přírodní insekticid.
Kulinářské využití pepře dlouhého
Plody pepřovníku dlouhého lze používat čerstvé i sušené. Mají výrazně pálivější, silnější, ale nasládlou a komplexnější chuť než černý pepř. Raději vždy použijte nejprve velmi malé množství. Výborně se hodí do:
- asijských pokrmů
- marinád a pikantních omáček
- kořeněných masových směsí
- pálivých past a kari směsí
Zdroj: profikoreni.cz; dama.cz