Bez černý (Sambucus nigra) je v přírodě volně rostoucí keř, často až okolí zapleveluje, který je charakteristický svojí typickou vůní nejen květů, ale hlavně listů a kůry. V dřívějších dobách si lidé bez vysazovali poblíž domů, protože věřili, že je ochrání proti zlým silám. Jeho využití ale bylo spíše praktické, protože jakmile se v rodině vyskytly nějaké neduhy, často babičky a maminka sáhly právě po sušeném květu bezu, ze kterého se dělá léčivý čaj.
Bezinky na zahradě? Proč ne…
Bezu černému se nikdy neřeklo jinak, než bezinka. Většina lidí má bezinky spojené s keřem, který se vyskytuje samovolně v přírodě, ale současný sortiment okrasných dřevin nabízí množství krásných kultivarů, které mají různě velké květy a často i do karmínově červené barvy zbarvené listy. Bez černý tak může být velmi krásnou a dekorativní solitérou v zahradě. Je to velmi nenáročný druh, který vyžaduje závlahu pouze v počátcích svého růstu, pak si již vystačí s tím, co mu spadne v podobě deště. Kromě květů se hojně využívají i černé plody, které miluje i naše ptactvo. Však i díky němu je bezinek kolem nás více než dost.
Kdy a jak trhat květ bezu
Bez černý kvete od června a v tuto dobu je také vhodné květy sbírat a zpracovat. Sbírejte je vždy za suchého počasí, nikdy ne za deště. Keře, ze kterých máte v plánu květy natrhat, hledejte někde mimo rušnou komunikaci, dále od pole, kde mohou chemicky ošetřovat plodiny. Na sběr si vezměte také nůžky, abyste neponičili při sklizni větve. Na bezince se často vyskytují mšice, takže si dejte pozor, ať je nemáte i na svém květu. Při sklizni s květem moc netřepejte, jinak oklepete pyl, který dodává tu správnou chuť. Na keři vždy několik květů ponechejte, aby mohly dozrát v plody. I ty totiž mají své uplatnění.
Na co jsou dobré bezinky
Květ bezinky obsahuje řadu velmi prospěšných látek - kromě vitamínů také antioxidanty s protizánětlivým a antibakteriálním účinkem. Naše babičky, což my se již také učíme, ho hojně využívaly ve chvíli, kdy člena rodiny přepadla horečka, nachlazení a kašel, to vše totiž čaj z bezu umí léčit. Využití nalezl také v kosmetice, protože se zjistilo, že má blahodárný vliv na naši pokožku. Kromě čajů, sirupů a různých marmelád se květy bezu konzumují jako tzv. kosmatice, to nejlepší jídlo na světě. Kosmatice je vlastně takový řízek z květů, kdy se květ obalí v těstíčku z vajec a strouhanky a usmaží na pánvi. Známý a chutný je také bezový dort, bezový ocet či bezový sirup, kterým se zdobí různé dezerty.
Mít bez na zahradě se vyplatí
Kromě toho, že si na květech a plodech bezu pochutnáte, jeho praktické využití uplatníte i v zahradě. Jeho typický zápach nemají v oblibě škůdci, především mšice. Na ně stačí vyrobit výluh a jím pak ošetřovat rostliny. Trápí-li vás na zahradě krtek nebo hraboš, tvrdí se, že když jeho listy vložíte do jejich nor nebo je zakopete na několika místech v zeleninovém záhonu, tyto nechtěné návštěvníky ze zahrady vypudíte. Jeho aroma nevoní ani komárům a mouchám, stačí, pokud si v ruce rozemnete několik listů a touto šťávou se pomažete, je to přírodní a účinný repelent.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.