Jak správně pěstovat cukety: důležité informace a navíc pro vás máme recept na lahodný cuketový perník

Cukety do našich zahrad vtrhly jako velká voda asi před čtyřiceti lety. Tak prudký nárůst v oblibě nezažila snad žádná jiná zelenina. Cuketa je jednoletá plodová zelenina, vyšlechtěná v Itálii, příbuzná s tykví obecnou.

Proč pěstovat cukety

Jednoduše proto, že jsou skvělé! Ale tak jednoduché to není. Těch důvodů je hned několik:

  1. Cuketa se pěstuje velmi snadno.
  2. Cuketa dlouho a bohatě plodí.
  3. Cuketa nezabere tak velký prostor, jako plazivé druhy tykví.
  4. Cuketa je pro lidské tělo přirozeným zdrojem vápníku, hořčíku i železa.
  5. Cuketa obsahuje vitaminy B, A i C.
  6. Cuketa má neutrální chuť, proto se hodí do sladkých i slaných jídel.
  7. Cuketu můžete konzumovat syrovou i tepelně upravenou.
  8. Cuketa se poměrně snadno skladuje.

Způsob pěstování cuket

Cukety se často pěstují z předpěstovaných sazenic, ale není to vůbec nutné. Pokud semena vysejete na záhony na začátku května, pak vám vyrostou malé cuketky přesně po posledních jarních mrazících. Rostlinky budou silné a rovnou otužilé a porostou mnohem rychleji než předpěstované sazenice.

Jak správně pěstovat cukety

Cukety si potrpí na dostatek vláhy i obsah živin v půdě, zato rostou velmi dobře ve všech typech půdy. Na hnojení vám bohatě postačí tekuté hnojivo pro plodovou zeleninu nebo tekuté slepičince. Ale ani v případě, že cukety nebudete na záhonech hnojit a zalévat, nezůstanete zcela bez úrody. Jen bude menší.

Jak dlouho plodí cukety

Velmi dlouho, vlastně průběžně, po celou letní sezónu. Cuketa nasazuje první plody asi po 40 dnech od vysazení sazenice do půdy nebo 50 dnů od vysetí semínka na záhon. Pak už budete jen po celé léto, až do prvních mrazíků, sbírat plody. Čím častěji budete mladé cukety sklízet, tím více plodů bude rostlina nasazovat.

Kdy se sklízí cukety

Pro okamžitou spotřebu se sklízejí cukety, jakmile dosáhnou délky okolo 20-25 cm. Pro uskladnění musí být plody lépe vyzrálé, tedy nejméně 30-35 cm. Čím jsou cukety větší, tím déle je můžete skladovat, jen už nemůžete počítat s jejich jemnou dužinou a měkkou slupkou. Budete je muset oloupat. Zato vám vydrží v chladné místnosti i několik měsíců.

Tip redakce: Cuketový perník s rybízovým přelivem

  • 350 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 350 g cukru
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • ¼ l mléka
  • kousek másla a hrubou mouku na vymazání a vysypání plechu
  • rybíz a cukr podle chuti na přeliv

Jak budete postupovat při pečení cuketového perníku

  1. Cuketu oloupejte, případně zbavte vnitřní části se semínky a nahrubo nastrouhejte na struhadle.
  2. V misce smíchejte mouku, cukr, prášek do perníku, pak přidejte vejce a mléko a vše promíchejte. Nakonec přidejte nastrouhanou cuketu a opět promíchejte.
  3. Hluboký plech na pečení vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
  4. Připravenou směs nalijte na vymazaný plech a pečte asi 25 minut při 160 °C.

Jak budete postupovat při přípravě rybízového přelivu

V misce vidličkou propíchejte kuličky červeného a bílého rybízu se dvěma lžičkami cukru a hotový přeliv servírujte na nakrájený perník přímo na talířek, nikdy ne dopředu, perník by se příliš rozmáčel.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada