Jak zpracovat úrodu ze zahrádky: vyzkoušejte rychlé a jednoduché způsoby. V horku se věnujte raději odpočinku a koupání

S výdobytky moderních technologií už nemusí být zpracování ovoce a zeleniny galejemi v nelidských podmínkách jako kdysi. Vyzkoušejte tyto 3 relativně univerzální způsoby zpracování úrody a užijte si léto stejně jako ostatní členové rodiny.

 

Co všechno se dá zamrazit?

Divili byste se, ale v podstatě všechno:

  • Drobné ovoce jako je rybíz, maliny nebo borůvky otrhejte, zbavte stopek, opláchněte vodou a nechte chvilku okapat na sítku. Pak naporcujte do sáčků nebo svačinových krabiček a schovejte do mrazáku.
  • Kořenovou a jinou pevnou zeleninu jako třeba pórek, růžičkovou kapustu, ředkve, kedlubny, květák… před zmrazením očistěte a nakrájejte nebo nastrouhejte tak, jak jste zvyklí ji používat. Pak opět naporcujte a zamrazte. Takto si můžete míchat jednodruhové balíčky nebo nejrůznější zeleninové směsi. 
  • Zmrazit jde i zelenina s vysokým obsahem vody, ta už ale lehce utrpí na kvalitě. Takto zpracovat můžete okurky, cukety nebo rajčata. Vždy ale počítejte s tím, že je potřeba zeleninu před zmrazením již upravit tak, aby byla připravena ke konkrétnímu účelu. Např. okurky nastrouhejte nahrubo nebo na mandolíně (a po rozmrazení je můžete jen zalít sladkokyselou zálivkou pro tradiční český okurkový salát). Totéž udělejte s cuketami, ty se nejčastěji pro kuchyňskou úpravu loupou a strouhají. Výhodou zmrazených cuket je, že při rozmrznutí pustí vodu, uberete si tedy dost práce s jejich vymačkáváním. A stejný způsob uchovávání zvládnou i rajčata. Polévku nebo omáčku z čerstvých zamražených rajčat si v zimě opravdu užijete.
  • Bylinky si s mrazákem také rozumí. Nám se nejvíc osvědčilo nasekat je nadrobno, naporcovat do tvořítek na led a zalít olivovým olejem nebo vodou. Nebudou se tak vysušovat a jsou krásně naporcované do pomazánek nebo polévky.

Sušička to jistí

Podobně univerzální je pro zpracování úrody sušička ovoce. Bez problémů v ní usušíte vše od bylinek až po šťavnaté ovoce. Většinou platí, že je potřeba vše sušit co nejrychleji, ale ne na příliš vysokou teplotu, abyste suroviny neznehodnotili. 

 

Máme samozřejmě pár tipů, které přispějí k tomu, že sušené potraviny budou skvělé a dlouho vydrží:

  • Správně usušené suroviny poznáte tak, že šustí, když je promnete v ruce
  • Větší druhy, např. rajčata, před sušením nakrájejte na menší kusy (plátky), urychlíte tak sušící proces. Pozor, zrovna u rajčat platí, že jsou usušená ve chvíli, kdy ještě trochu pruží.
  • Jakmile je surovina usušená, nechte ji úplně zchladnout, než ji uskladníte. Kdybyste ji vložili do vzduchotěsné sklenice teplou, hrozilo by, že se obsah zapaří a bude plesnivět.

Jak prodloužit trvanlivost čerstvého ovoce a zeleniny

Nejlepší je jíst veškerou úrodu čerstvou, tzv. ze zahrádky do pusy, ale ne vždy je to možné. S pár triky dokážete trvanlivost ovoce i zeleniny trochu prodloužit:

  • Vyrábějte si pesta. Je to jednoduché, chuťově skvělé a v lednici vydrží i měsíc. Stačí hlavní surovinu (např. bazalku, mrkvovou nať, česnekové výhonky…) osolit, přidat ořechy nebo semínka a spolu s olejem rozmixovat. 
  • Saláty můžete uchovávat v lednici i týden, když je zabalíte do vlhkého ubrousku, uzavřete v krabičce a dáte do lednice. Podobné je to s mrkví a jinou kořenovou zeleninou.
  • Bylinky můžete otrhat i se stonky a vložit do sklenice s vodou. Některé, jako třeba bazalka vám takto mohou i zakořenit a snadno je namnožíte z řízků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada