Brokolici, zelí, květák a další košťálovou zeleninu skladujte správně, jinak vám dlouho nevydrží. Postup záleží na jednotlivých druzích

Víte, co je vitamín U a kde ho získat?

Košťálová zelenina se hodí pro skladování, a pokud ji skladujete správně, zachová si všechny cenné látky, především pak vitamín C a betakaroteny. Málokdo však ví, že právě košťáloviny obsahují také vitamín U, který je důležitý například při léčbě vředů v trávicím ústrojí. Dále tato zelenina obsahuje vápník, draslík, hořčík nebo třeba fosfor a na základě toho je rozhodně výhodné ji umět správně skladovat, protože jenom tak si tyto cenné látky zachová v co největším množství a co nejdéle.

Jak uchovat brokolici, zelí, květák, kedluben a kapustu?

Brokolice

Brokolici sklízíme od července do října, a aby vydržela co nejdéle uskladněná, je třeba ji co nejrychleji po sklizni schladit na teplotu blížící se k nule. Aby si navíc uchovala zelenou barvu, je také nutná vysoká vlhkost vzduchu a to kolem 95 %. Pro zabránění vadnutí se balí do potravinářské fólie.

Při správném skladování vydrží brokolice maximálně 14 dnů, pak začne žloutnout, vykvete, změkne a zkazí se.

Hlávkové zelí

Pro prodloužení skladování je nutné, abyste hlávkové zelí přestali měsíc před sklizní zalévat. Sklízet ho můžete až v pozdním podzimu, kdy bude chladno a sucho. Jestliže zelí sklidíte předčasně, vadne rychleji, naopak budete-li se sklizní otálet, popraská.

Hlávky vhodné pro sklizeň mají být pevné a se třemi obalovými listy, ostatní listy můžete vylomit. Sklizené hlávky dáme do chladna, kde vnější obaly oschnou, a zelenina je tím chráněna před hnilobou. Vhodné podmínky ke skladování jsou vlhkost okolo 95 % a teplota kolem nuly. Při správném skladování vydrží zhruba 7 měsíců.

Květák

Květák je velmi háklivý na podmínky skladování, které pokud nedodržíte, rychle se zkazí. Hned po sklizni ho tedy dejte do chladné a dobře větratelné místnosti. Ideálně květák umístěte do přepravek a udržte vlhkost vzduchu okolo 95 % a teplotu kolem nuly. Jakmile totiž při jeho skladování panují vyšší teploty, vybíhá do květu.

Letní květák vydrží uskladněný maximálně 3 týdny, zimní až 8 týdnů. Neskladujte jej déle, byť by se mohlo zdát, že to ničemu nevadí. Čím déle totiž květák skladujete, tím se zhoršuje jeho chuť, mění se barva a začíná se kazit.

Kedluben

Máte-li na záhoně pozdní kedlubny, klidně je můžete sklízet až v listopadu. Zhruba dva týdny před sklizní ukončete zálivku, díky čemuž nepopraskají a nebudou hnít bulvy. Na dlouhodobé skladování jsou nejlepší modré odrůdy, které jsou méně náchylné na dřevnatění, a také kedlubny gigant. Modré odrůdy se skladují v přepravkách, giganty se i s kořeny ukládají do nádoby s pískem.

Hlávková kapusta

Hledáte-li odolnou zeleninu, která může být na záhonu i v zimě, pak je to rozhodně kapusta. Tato zelenina totiž zvládne i mráz, a to až do - 8 °C, takže na záhonu ji proto nechte co nejdéle. Pro sklizeň počkejte, až teploty vylezou opět nad nulu. Pokud ji budete skladovat, musíte nechat hlávky oschnout a pak vydrží klidně až 4 měsíce.

Pekingské zelí

Tato košťálovina se sklízí do konce října, kdy se vyrývají celé rostliny a pouze kořeny se hned odřezávají. Pekingské zelí dokonce zvládne i první mrazíky. Sklízí se dobře vyvinuté hlávky, které se skladují ve svislé poloze v pařeništi až do konce prosince.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.