Brokolici, zelí, květák a další košťálovou zeleninu skladujte správně, jinak vám dlouho nevydrží. Postup záleží na jednotlivých druzích

Víte, co je vitamín U a kde ho získat?

Košťálová zelenina se hodí pro skladování, a pokud ji skladujete správně, zachová si všechny cenné látky, především pak vitamín C a betakaroteny. Málokdo však ví, že právě košťáloviny obsahují také vitamín U, který je důležitý například při léčbě vředů v trávicím ústrojí. Dále tato zelenina obsahuje vápník, draslík, hořčík nebo třeba fosfor a na základě toho je rozhodně výhodné ji umět správně skladovat, protože jenom tak si tyto cenné látky zachová v co největším množství a co nejdéle.

6 chyb, kterým se na podzim vyhnout pro úspěšné vysazení a pěstování česneku, aby byla úroda co největší

www.nkz.cz

Jak uchovat brokolici, zelí, květák, kedluben a kapustu?

Brokolice

Brokolici sklízíme od července do října, a aby vydržela co nejdéle uskladněná, je třeba ji co nejrychleji po sklizni schladit na teplotu blížící se k nule. Aby si navíc uchovala zelenou barvu, je také nutná vysoká vlhkost vzduchu a to kolem 95 %. Pro zabránění vadnutí se balí do potravinářské fólie.

Při správném skladování vydrží brokolice maximálně 14 dnů, pak začne žloutnout, vykvete, změkne a zkazí se.

Zbavte se slimáků během podzimu, a to pomocí geniálního fíglu

www.nkz.cz

Hlávkové zelí

Pro prodloužení skladování je nutné, abyste hlávkové zelí přestali měsíc před sklizní zalévat. Sklízet ho můžete až v pozdním podzimu, kdy bude chladno a sucho. Jestliže zelí sklidíte předčasně, vadne rychleji, naopak budete-li se sklizní otálet, popraská.

Hlávky vhodné pro sklizeň mají být pevné a se třemi obalovými listy, ostatní listy můžete vylomit. Sklizené hlávky dáme do chladna, kde vnější obaly oschnou, a zelenina je tím chráněna před hnilobou. Vhodné podmínky ke skladování jsou vlhkost okolo 95 % a teplota kolem nuly. Při správném skladování vydrží zhruba 7 měsíců.

Tyto 3 druhy zeleniny rostou a plodí v zimě: o přísun vitamínů budete mít po celý rok postaráno. Málokdo to ví

www.nkz.cz

Květák

Květák je velmi háklivý na podmínky skladování, které pokud nedodržíte, rychle se zkazí. Hned po sklizni ho tedy dejte do chladné a dobře větratelné místnosti. Ideálně květák umístěte do přepravek a udržte vlhkost vzduchu okolo 95 % a teplotu kolem nuly. Jakmile totiž při jeho skladování panují vyšší teploty, vybíhá do květu.

Letní květák vydrží uskladněný maximálně 3 týdny, zimní až 8 týdnů. Neskladujte jej déle, byť by se mohlo zdát, že to ničemu nevadí. Čím déle totiž květák skladujete, tím se zhoršuje jeho chuť, mění se barva a začíná se kazit.

Sezona nekončí: sklízet můžete kadeřávek, růžičkovou kapustu, pastinák...

www.nkz.cz

Kedluben

Máte-li na záhoně pozdní kedlubny, klidně je můžete sklízet až v listopadu. Zhruba dva týdny před sklizní ukončete zálivku, díky čemuž nepopraskají a nebudou hnít bulvy. Na dlouhodobé skladování jsou nejlepší modré odrůdy, které jsou méně náchylné na dřevnatění, a také kedlubny gigant. Modré odrůdy se skladují v přepravkách, giganty se i s kořeny ukládají do nádoby s pískem.

Zjistěte, který kadeřávek chutná nejlépe: záleží nejen na výběru odrůdy

www.nkz.cz

Hlávková kapusta

Hledáte-li odolnou zeleninu, která může být na záhonu i v zimě, pak je to rozhodně kapusta. Tato zelenina totiž zvládne i mráz, a to až do - 8 °C, takže na záhonu ji proto nechte co nejdéle. Pro sklizeň počkejte, až teploty vylezou opět nad nulu. Pokud ji budete skladovat, musíte nechat hlávky oschnout a pak vydrží klidně až 4 měsíce.

Vysejte si tatsoi: asijská zelenina nadchne nejen labužníky. Pozor si u ní dejte hlavně na závlahu

www.nkz.cz

Pekingské zelí

Tato košťálovina se sklízí do konce října, kdy se vyrývají celé rostliny a pouze kořeny se hned odřezávají. Pekingské zelí dokonce zvládne i první mrazíky. Sklízí se dobře vyvinuté hlávky, které se skladují ve svislé poloze v pařeništi až do konce prosince.

Méně známá zelenina: co je prašpenát, který měly v oblibě naše babičky

www.nkz.cz

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada