Kdy se sklízí rebarbora
Sklizeň rebarbory začíná dle regionu od začátku dubna až do konce června. Nejlépe se jí daří ve světlém polostínu ovocných stromů, přičemž její velké listy zastiňují okolní půdu, tím ji udržují neustále vlhkou a zabrání tak růstu plevelů. Na podzim rebarbora zatahuje. Rebarbora pochází z Číny, kde se dodnes používá při zažívacích potížích. Existuje řada odrůd, které se dělí na zelené (se zelenou dužninou řapíku, přičemž slupka může být červená) a na červené (dužnina uvnitř červené barvy).
Proč je rebarbora tak kyselá?
Typická kyselá chuť řapíků, které konzumujeme, je způsobena obsahem kyseliny šťavelové, která je při běžných dávkách bez problémů stravitelná. Ačkoliv se nám může zdát, že je kyselá až dost, stále rebarbora obsahuje této kyseliny méně, než šťovík. Mnoho pěstitelů a fanoušků této rostliny si ji dopřávají s přídavkem cukru, aby tak zmírnili její kyselou chuť.
Jaké má rebarbora nároky
Rebarbora je rostlina vytrvalá, takže na vaší zahradě, pokud se jí tam bude líbit, vydrží řadu let na jednom místě. Preferuje humózní a živnější půdy, rovnoměrně vlhké. Velmi vhodným místem je „pata“ kompostu, hodí se ale také na břeh jezírka či pod ovocné stromy. Sazenice rebarbory vysazujeme na podzim nebo na jaře, máte-li na zahradě matečnou rostlinu, lze rebarboru dělit dělením, přičemž každá oddělená část musí mít alespoň dva pupeny. V prvním roce po výsadbě rebarboru určitě nesklízejte, rostlina se totiž potřebuje na novém stanovišti pořádně zabydlet. První sklizeň tedy ponechte až na druhý či třetí rok po výsadbě.
Jak rebarboru sklízet
U rebarbory sklízíme řapíky, které vždy vytrháváme. Důvod, proč se řapíky nestříhají je ten, že by zde pak zbyly pahýly, které začnou zahnívat a rostlinám tak hrozí napadení houbovými chorobami. Při větším napadení pak může zahynout celá rostlina. Sklízejte je lehkým pootočením a silným trhnutím ruky. Během sklizně však nesmíte poškodit pupeny, které čekají v zemi. Listy odřízněte od řapíku nožem a můžete je dát zpět na záhon kolem rostliny jako přirozený mulč.
Loupat či neloupat řapíky rebarbory?
Loupat či neloupat, to je častá otázka. U čerstvě sklizených řapíků, především červených odrůd s tenkou slupkou, by to byla škoda. Bez loupání zde totiž zůstanou zdraví prospěšné antokyany, a to i po tepelné úpravě. Pokud jsou ale řapíky silnější, trochu měkčí a vlákna tuhá, oloupejte je. Rebarbora je bohatá na vysoký obsah vitamínu C, minerální látky, především vápník a draslík. Sklízejte ji proto teď, od dubna, kdy má nejméně kyseliny šťavelové a je chuťově nejlepší. Čím déle budete sklizeň odkládat, tím kyselejší chuť bude mít, protože obsah kyseliny šťavelové bude stoupat. Se sklizní skončete koncem června. Abyste využily všechny prospěšné látky, které rebarbora nabízí, odstraňujte její květy. Jen díky tomu nebude veškerou energii dávat do květu a plodů, ale do listů.
Proč nepěstovat rebarboru poblíž rybízu či angreštu?
Hledáte-li vhodné místo pro pěstování rebarbory, určitě ji nevysazujte poblíž žádné bobuloviny, takže kromě rybízu a angreštu nejsou dobrými sousedy ani borůvky. Problém je totiž v tom, že tyto keře odeberou z okolí veškeré živiny i vodu a rebarbora pěstovaná v jejich blízkosti velmi živoří a netěší se dobrému zdraví.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.