Sklizeň máku musí být provedena správně, jinak se výrazně sníží jeho skladovatelnost: u hleďáků je sklizeň odlišná

Chceme-li si pěstovat mák nejen do buchet, ale i na semeno, pěstujeme vždy jen jednu odrůdu na zahradě, abychom zamezili nechtěnému křížení mezi odrůdami. Pro zisk vysoké úrody máku je třeba nejen dostatečně vyhnojený pozemek a včasný výsev, ale také vyjednocení hustých porostů rostlin a pravidelná závlaha především v době nalévání makovic.

Jak poznám správnou sklizňovou zralost máku

Na osivo i na zpracování, sklízíme plně zralé makovice, ty jsou suché a semena uvnitř jsou již uvolněná z přihrádek a v tobolce chrastí. Pokud se tak ještě neděje, a máte možnost ponechat ještě pár dnů makovice dozrát, učiňte tak. Jakmile jsou makovice zralé, sklizeň probíhá tak, že makovice odlamujeme rukou v kolénku pod makovicí. Sbíráme do nějaké nádoby nebo košíku vyplněného papírem a prozatím mák z makovice nevysypáváme.

U hleďáků je vše jinak

U některých krajových odrůd máku se stává, že makovice se při zrání otevírají pod korunkou makovice a pokud takovou makovici utrhneme nebo jen nakloníme, zralá semena se ihned začnou sypat ven. Těmto makovicím se říká hleďáky a musíme je sklízet velmi opatrně, ihned do nějaké misky nebo rovnou do papírového pytlíku.

Buďte rychlejší než ptáci

Nejste jediní, kdo se tetelí blahem nad pomyšlením sladkého máku. I ptactvo, především sýkory, již nedočkavě vyčkává chvíle, kdy budou moci klovnout zobáky do makovice v její spodní části a tím pádem semena začnou vypadávat ven. Díky tomu se pak snižuje výnos. Abychom nedali opeřencům šanci, sklidíme makovice ve chvíli, kdy začínají lehce zasychat, pěstitelé tomuto období říkají že „mák zabělává“. Sklizené makovice necháme ve stínu velmi zvolna dojít a vyschnout. Sušíme je v tenké vrstvě po jedné makovici, občas je prohrábneme, až jsou zcela suché. Máte-li menší záhon s makovicemi, jako ochranu proti ptactvu přes něj můžete přehodit netkanou textilii, kterou je ale třeba zavěsit až k zemi.

Jak vybrat makovice na semeno

Jakmile makovice řádně proschly, můžeme začít s vyklepáváním máku. Máte-li v plánu použít sklizený mák na semeno a vyset jej příští rok, vybírejte pouze zdravé, plně vyvinuté makovice, se zdravými semeny, v nichž semena dobře chrastí. Nikdy pro uskladnění osiva nepoužívejte makovice, které jsou zjevně napadané škůdci či chorobami, protože nejen, že by došlo k dalšímu šíření škodlivého činitele, ale ani výnos by v příštím roce nestál za nic. Klíčivost osiva máku je velmi dobrá, a to až pět let, jde jen o to ho správně skladovat.

Jak správně mák vyklepat

Každou makovici rozřízneme nožem a vyklepeme zvlášť na malou misku, abychom tak mohli posoudit vyzrálost a zdravotní stav semen. Tento způsob se možná jeví jako zbytečně zdlouhavý, ale jen díky tomu, že mák nevysypete naráz do jedné misky zamezíte tomu, že se vám smíchá třeba naplesnivělé semeno se semenem zralým. Po vyklepání vyfoukáme z máku nečistoty přesypáním z misky na misku, semena případně dosušíme a uskladníme nejlépe v papírové krabici, papírovém sáčku či nějaké plechovce. Na nádobu pak napište jméno druhu a odrůdy a datum sklizně.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada