Výsadba švestky je možná i na podzim. Na výběru odrůdy záleží použití jejích plodů, proto ho dobře promyslete

Odrůdy švestek se liší velikostí

Jestliže jste se již ocitli v zahradnictví a stojíte před množstvím odrůd oblíbené peckoviny švestky domácí (Prunus domestica), než dáte nějaký stromek do košíku, pečlivě vyberte ten správný. Švestky se samozřejmě vybírají nejen podle chuti a času dozrávání, ale také dle toho, jakou má mít stromek v dospělosti konečnou velikost. Někdy se totiž stane, že v dobré víře zakoupíte vysokokmen a potom musíte plody sklízet pomalu z vrtulníku, protože nedosáhnete až do koruny. Pro vaše účely jistě postačí maximálně čtvrtkmen či zákrsek, do nádoby pak sloupovitá odrůda.

Nepodceňujte ani výběr podnože švestky

Jestliže se nacházíte v opravdu dobrém zahradnictví, vždy by poblíž ovocných stromků měla být tabule s jednotlivými odrůdami a popisem jejich vlastností, který je pro vás, jako pěstitele, velmi důležitý. Mimo jiné zde bude označení podnože, na kterou byla naroubována ušlechtilá část, přičemž právě podnož rozhoduje o úspěšném pěstování daného stromku i jeho vzhledu a plodech. Obecně platí, že pokud dáváte přednost klasickým volnějším tvarům stromků, je třeba silnější podnož, přičemž tou nejznámější je myrobalán. Naopak pro tvary intenzivní se doporučuje slabě rostoucí podnož, označované jako ´St. Julien´ nebo ´Wangenheimova´.

Abyste si udělali představu o tom, jaký je mezi jednotlivými podnožemi rozdíl, tak v případě myrobalánu se jedná o odrůdy, které plodí později, ale úroda je vysoká a rostlina plodí každým rokem. Myrobalán jako podnož totiž dané odrůdě zaručuje pevný a hluboký kořenový systém, který dokáže získávat vodu z hlubších vrstev a lépe s ní hospodařit.

Naopak odrůdy na podnoži ´St. Julien´ nemají tak hluboký kořenový systém a často vyžadují i doplňkovou závlahu. Plodí však dříve než myrobalány, a to již druhým rokem po výsadbě.

Jaká švestka je nejlepší?

Odrůd švestek je velké množství, ale existuje mezi nimi pár oblíbených, které se v našich zahradách pěstují poměrně často. Kromě doby zrání či chuti vybírejte také odrůdy odolné vůči nepříjemné virové chorobě zvané šarka. Ta totiž dokáže ve velmi krátké době zlikvidovat celý strom a bohužel není proti ní patřičná ochrana. Budete-li mít odolnou odrůdu, ušetříte si v budoucnu mnohé starosti. Těchto 5 odrůd švestek vás nezklame:

1. Odrůda ´Amers´

Jedná se o americkou odrůdu, která plodí již druhým rokem od výsadby. Plody jsou poměrně velké, šťavnaté, voňavé, aromatické a jedná se o odrůdu velkoplodou, u níž jde dužnina velmi dobře od pecky. Tato odrůda je odolná vůči šarce, a zároveň je méně náchylná i na napadení jinými houbovými chorobami.

2. Odrůda ´Čačanská rodná´

Je to srbská odrůda s velmi výraznou vůní a hodně se využívá na výrobu slivovice, kam přenáší své aroma. Tato odrůda je pouze částečně odolná vůči šarce. Plodí bohatě, plody jsou středně velké, aromatické a mimořádně chutné.

3. Odrůda ´Imperial´

Tato odrůda patří mezi sloupovité odrůdy, ale je nutno ji v růstu trochu redukovat, aby si svůj habitus udržela. Díky tomu se hodí do malých zahrad nebo ji lze pěstovat pouze v nádobě na balkoně. Švestky jsou aromatické, pecka jde dobře od dužniny a je odolná vůči chorobám.

4. Odrůda ´Stanley´

´Stanley´ patří mezi nejčastější odrůdy švestek, které se u nás pěstují. Jedná se o americkou odrůdu, švestky jsou ojíněné, střední velikosti a lze je použít k přípravě povidel, kompotů, ale i k pálení slivovice. Odrůda ´Stanley´ dozrává kolem 5. září, je samosprašná (nepotřebuje dalšího jedince) a je tolerantní proti šarce.

5. Odrůda ´Tophit´

Toto je poměrně moderní odrůda z německého šlechtění, která u nás spolu s odrůdou ´Stanley´ patří mezi nejrozšířenější. Plodí bohatě a pravidelně, navíc její velké plody často přesahují váhu 50 gramů. Plody jsou oválné a krásně vybarvené. Tato odrůda je oblíbená také z toho důvodu, že je odolná vůči šarce a hodí se pro pěstování i do vyšších poloh.

Jaké odrůdy švestek jsou vhodné k destilaci?

Máte-li v plánu si ze švestek vyrobit nejen kompoty, ale i domácí slivovičku, musíte si vysadit vhodné odrůdy. Ne každá je totiž pro destilaci vhodná. Donedávna se nejvíce používala odrůda ´Domácí švestka´, ale od jejího pěstování se upouští, protože je náchylná k napadení šarkou.

Doporučit lze:

  • starou odrůdu ´Durancia´, která je vůči šarce odolnější,
  • ´Špendlík žlutý´, ze kterého získáte výbornou slivovici a je výjimečně aromatický i sladký,
  • ´Čačanskou rodnou´,
  • ´Presentu
  • nebo odrůdu ´Stanley´.

Pozor na rané odrůdy

Pro výrobu slivovice se zkuste vyvarovat raných odrůd švestek. Je to z toho důvodu, že v době sklizně bývají vysoké teploty a ty nepřejí správnému průběhu kvašení. Optimální teplota, při které by mělo probíhat je 15 až 17 stupňů. Sudy s naloženým ovocem se tak musí postavit do chladné místnosti se stabilní teplotou, většinou někam do sklepa.Základem dobré slivovice jsou vyzrálé plody, které by správně měly sami spadnou na zem, a ne být otrhány ze stromu.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.