Vysejte si tatsoi: asijská zelenina nadchne nejen labužníky. Pozor si u ní dejte hlavně na závlahu

Tatsoi: nejen pro milovníky asijské kuchyně

S rostoucí oblibou asijské kuchyně se současný sortiment zeleniny neustále rozrůstá o nové a méně známé druhy. Mezi takovými se nyní na výslunní dere listová zelenina s názvem tatsoi a ochutnat ji můžete během návštěvy asijských zemí, kde ji berou jako špenát. Tatsoi tvoří hustou růžici listů, která se sklízí celá. Listy jsou tmavě zelené, zakulacené, ve tvaru lžíce. Tatsoi nebo také Rosetten Pak Choi je zelenina pocházející z dálného východu a má velmi specifickou chuť. Má i české pojmenování, a to brukev řepák. Velmi chutná je tatsoi mírně podušená na oleji nebo se připravuje stejně jako špenát. Lze z něj také připravit chutný zeleninový salát, kde se tatsoi používá v syrovém stavu. Pěstuje se buď na venkovních záhonech, nebo v mrazuvzdorném skleníku. V našich podmínkách se může pěstovat po celý rok, často ho lze sklízet i pod sněhem.

Jak se tatsoi pěstuje

Semínka tatsoi se vysévají od poloviny dubna do poloviny května a pak znovu od srpna pro podzimní a zimní sklizeň. Řádky jsou mezi sebou zhruba 30 cm. Pokud se tatsoi pěstuje pouze pro mladé listy, není třeba rostliny jednotit. Hustě vyseté rostliny navíc rostou vzpřímeněji a listy tvoří delší a bělavější řapíky. V mrazuvzdorném skleníku se tatsoi pěstuje 2x ročně, přičemž se vysévá v lednu až březnu a potom v říjnu až prosinci.

Jaké má tatsoi nároky

Tatsoi vyžaduje slunné polohy a dostatek vody, jinak je nenáročná. Poroste dokonce i v nádobách nebo jen v truhlíku na balkoně. Listová zelenina obecně vyžaduje pravidelnou zálivku, jakmile totiž nastane období sucha, rostliny se začnou vytahovat do výšky a listy získají nepříjemně palčivou chuť. Tatsoi je velmi výnosná zelenina a její velkou výhodou je, že je odolná vůči chorobám a škůdcům.

Jak se tatsoi sklízí

Při sklizni této zeleniny se odřezávají celé listové růžice těsně nad zemí nebo se trhají jednotlivé listy podole potřeby. Listy, které jsou velmi aromatické, je důležité ihned po sklizni zpracovat, protože rychle vadnou. Listy jsou chutné třeba i do sendvičů. Chuťově tatsoi připomíná ředkvičky a kedlubny. Tatsoi obsahuje beta-karoten, řadu vitamínů, především vitamíny A, C a K a také mnoho minerálních látek jako je vápník, fosfor, draslík a železo. Konzumace této listové zeleniny tedy rozhodně stojí za zvážení.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.