Kdy se sklízí kořenová zelenina a jak ji uskladnit?
Listopad je měsícem poslední sklizně kořenové zeleniny a každý zkušený zahrádkář ví, že každý odklad může znamenat ztrátu celoroční práce. Právě kořenová zelenina, jako je mrkev, kořenová petržel, celer, ředkev, červená řepa a tuřín, jsou plodiny, které je třeba sklidit dříve, než půda promrzne.
Kdy je správný čas pro sklizeň
- Sklizeň provádějte vždy za suchého počasí.
- Ideální pro sklizeň kořenové zeleniny je bezmrazé dopoledne.
- Půda by měla být mírně vlhká, aby se snadno oddělovala od kořenů zeleniny, ale ne podmáčená.
- Teploty by měly být při sklizni vždy nad bodem mrazu.
Správný postup sklizně kořenové zeleniny
Kořenovou zeleninu nikdy nevytrhávejte ze záhonu násilím. Pomocí rycích vidlí nebo rýče nejprve půdu kolem rostlin nakypřete. U hluboko kořenících druhů, jako je pastinák nebo například křen, je třeba vyrýt půdu do větší hloubky. Zeleninu opatrně vytáhněte a oklepejte největší kusy hlíny.
Jak zeleninu připravit ke skladování
- Odstraňte nať, ponechte jen asi 2 cm natě.
- Kořeny zeleniny očistěte od hrubého znečištění, jemně odrolte půdu, ale nikdy nepoužívejte sílu, ani žádný kartáč, aby nedošlo k poškození povrchu. Zeleninu také nikdy neomývejte vodou.
- Zeleninu nechte oschnout ve stínu, nikdy ne na slunci.
- Vytřiďte poškozené kusy, ty spotřebujte přednostně. Kořeny napadené hnilobou samozřejmě neodkrajujte, ale hned vyhoďte do popelnice. Nepatří ani na kompost. I později raději pravidelně zeleninu kontrolujte.
Jaké jsou ideální podmínky pro skladování kořenové zeleniny
Správně uskladněná kořenová zelenina vydrží až do jara. Ideálním místem pro skladování kořenové zeleniny přes zimu je temný sklep, zahradní sklípek nebo i chladná spíž. Kořenovou zeleninu můžete nejlépe skladovat v bedně s pískem či rašelinou. Při skladování v písku nebo rašelině dbejte na to, aby jednotlivé kusy nebyly v přímém kontaktu. Zeleninu vždy skladujte co nejvíce rozloženou, v menších vrstvách. Průběžná kontrola skladovaných zásob vám pomůže včas odhalit případné problémy a předejít znehodnocení celé sklizně. Od jednoho nahnilého kusu se totiž může nakazit celá uskladněná úroda.
- Ideální teplota by měla být v rozmezí 2 až 5 °C.
- Kořenovou zeleninu uskladněte vždy v temnu.
- Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat mezi 90–95 %.
- Zajistěte kvalitní ventilaci vzduchu, abyste předešli napadení zeleniny plísní.
- Teplota i vlhkost by měly být co nejvíce stabilní, kolísání jejich hodnot může vést k vysychání zeleniny, nebo naopak k plesnivění.
Zdroj: isotra.cz; prozeny.cz