Vytvořte si jednoduchý svícen, který už lehce voní Vánocemi. Máme pro vás návod krok za krokem

Jak vytvořit vánoční dekorace z badyánu a skořice

Badyán a skořice mají pozoruhodný příběh, který sahá hluboko do časů dávných obchodních tras hedvábné stezky. Tyto vonné poklady putovaly tisíce kilometrů, než se dostaly do evropských obchodů a domácností a staly se nedílnou součástí našich vánočních tradic. Dnes přitom můžeme toto původně vzácné koření koupit v každém obchodě, a tak je pro vyrábění vánočních dekorací přímo ideální. Navíc badyán a skořice dokážou dodat svíčkám neopakovatelný vzhled i vůni.

Skořice je tradiční vánoční koření: má léčivé účinky, může být ale i nebezpečná

www.nkz.cz

Co je to badyán?

Tvar badyánu připomíná na první pohled hvězdu, tedy i betlémskou kometu, a snad právě proto se stal jedním ze symbolů Vánoc. Badyáník pravý (Illicium verum), ze kterého se toto koření sklízí, pochází z jihozápadních čínských provincií, ale dnes je rozšířen po celé oblasti Tichomoří a jihovýchodní části Asie. Intenzivní, sladce kořenitá vůně badyánu připomíná anýz či lékořici, ačkoli spolu rostliny nemají nic společného. Do Evropy se badyán dostal díky čilému obchodu na počátku 17. století, kdy portugalští a španělští obchodníci začali systematicky dovážet exotické koření z Asie.

  • V kuchyni se badyán využívá k ochucení asijských jídel, přidává se do kompotů, povidel, perníku a také do těsta na nejrůznější vánoční cukroví. Rozemleté plody a kůra badyánu se používají v kostelích jako kadidlo.

Vánoční badyán: využívá se pro výrobu velmi známého léku, ale jeden druh je i smrtelně jedovatý

www.nkz.cz

Odkud se vzala skořice?

Skořice, jedno z nejstarších známých koření na světě, má ještě delší a zajímavější historii. Strom skořicovník čínský (Cinnamonum cassia) pochází z Barmy, ale pěstuje se v Číně, Thajsku a Indonésii, kde domorodé kmeny věděly o léčivých i chuťových vlastnostech skořice již před tisíci lety. Pro svou vzácnost byla skořice v dávných dobách dokonce hodnotnější než zlato, arabští obchodníci ji drželi v přísném monopolu a dlouho tajili její původ před evropskými kupci.

  • V kuchyni se skořice využívá k ochucení vánočního cukroví a perníku, nesmí chybět ani v oblíbeném jablečném štrůdlu. Často se kombinuje s chutí čokolády i kávy, je vhodná do specialit asijské i arabské kuchyně.

Naše babičky uměly zmírnit bolest zubů nebo zpomalit vypadávání vlasů: jak využívaly zdravé koření, které máme doma i dnes

www.nkz.cz

Dodejte svíčce šmrnc manžetkou ze skořice

Co budete potřebovat na svíčku se skořicí:

  • silnější svíčku,
  • svitky skořice,
  • stuhu z bavlněné krajky,
  • hvězdičku badyánu,
  • šišky z modřínu,
  • tavnou pistoli,
  • nůžky.

Chutný dýňový džem: snadno a rychle

www.nkz.cz

Jak budete postupovat při zdobení svíčky

  1. Vyberte si silnější svíčku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ o trochu vyšší, něž je délka svitků skořice.
  2. Jednotlivé svitky skořice nalepte tavnou pistolí po celém obvodu svíčky.
  3. Lepidlo z tavné pistole na svíčce sice nebude dobře držet, ale to nevadí. Poslouží jenom k zafixování skořice na svíčce do doby, než ji ovážete krajkovou stuhou.
  4. Krajku nalepte ke skořici tavnou pistolí.
  5. Tavnou pistolí nalepte na krajku hvězdičky badyánu a maličkou modřínovou šišku.

Vyvolejte si sváteční náladu pomocí vonných silic

www.nkz.cz

Svícen ze skořice provoní celý váš domov

Co budete potřebovat na svícen:

  • svíčku,
  • svitky skořice,
  • tavnou pistoli,
  • šišky z modřínu,
  • sušený mech nebo lišejník.

Purpura je voňavým symbolem Vánoc

www.nkz.cz

Jak budete postupovat při výrobě svícnu

  1. Jednotlivé svitky skořice začněte slepovat k sobě tavnou pistolí.
  2. Skořici skládejte přes sebe do tvaru hranice.
  3. Hranici vyskládejte z osmi kousků skořice.
  4. Tavnou pistolí na skořici nalepte kousky sušeného mechu nebo lišejníku.
  5. Nalepte také malé modřínové šišky.

Zdroj: autorský článek s využitím vseokoreni.cz

Ozdobte svíčku skořicí i badyánem a vytvořte si jednoduchý svícen
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada