Houby, které se sbírají v zimě: Hledejte penízovku
Penízovku sametonohou nebo také zkráceně sametonožku najdeme od listopadu do března na mrtvém dřevě nejrůznějších listnáčů, jen velmi vzácně se objevuje také na jehličnanech. Její přítomnost je tedy vázána na odumřelé stromy, takže máte-li nějakou takovou dřevinu na zahradě, nemusíte pro penízovku chodit daleko.
Sametonožka získala svůj název díky nápadně sametové pokožce třeně, což je pro ni i charakteristický znak, díky němuž ji spolehlivě poznáte. Dalším charakteristickým znakem je medově oranžové zbarvení klobouku.
Penízovka je dobře adaptovaná na zimní období, a ačkoliv její plodnice mohou zmrznout, po rozmrznutí pokračují ve svém vývoji.
Jak přesně penízovka vypadá?
Abyste penízovku dobře poznali, musíte znát charakteristické znaky. Kromě sametové třeně a typické barvy klobouku byste měli vědět, že penízovka roste v trsech. Její klobouk je až 10 cm široký, lysý, lepkavý, za vlhka až mazlavý. Penízovek je více druhů a jsou rovněž chutné, například penízovka letní nebo penízovka jehlicová – ta je však velmi vzácná a má nelepkavý klobouk.
Nespleťte si penízovku s jedovatou čepičatkou!
Nejste-li zkušený houbař a sbíráte jen hřiby, tak sami do lesa na sběr penízovky raději ani nechoďte. Především na podzim si penízovku můžete splést s podobnou houbou s názvem čepičatka jehličnanová, která je smrtelně jedovatá. Čepičatka sice nevytváří žádné bohaté trsy, její barva je spíše rezavá a má hnědý výtrusný prach, kdežto penízovka má výtrusný prach bílé barvy... přesto je lze zaměnit.
Jak penízovku zpracovat?
Jak již bylo řečeno, penízovka je velmi chutná houba, a proto je tak hojně vyhledávána houbaři, kteří ani v zimě nelení a prohledávají lesy. Jestliže máte to štěstí a najdete ji, je vhodná do polévek, přidává se třeba k nudlím a těstovinám. U penízovky se většinou sbírají jen klobouky, nohy jsou tužší.
Enoki pro nesmrtelnost
Penízovku sametonohou lze také pěstovat uměle, ale její vzhled už klasickou penízovku nepřipomíná. Nicméně, na internetu a ve specializovaných obchodech ji můžete zakoupit pod názvem Enoki a tvrdí se, že již ve starověkém Egyptě používali tuto houbu pro získání nesmrtelnosti, obsahuje totiž řadu prospěšných látek, které dokážou prodloužit život. Vy si ale z penízovky raději připravte tento vynikající a snadný recept.
Recept: Rýžové nudle s penízovkou
Kulinářské využití má tato zimní houba vícero, nicméně vyzkoušet můžete snadný recept s rýžovými nudlemi, které případně nahradíte i těstovinami, jež doma preferujete.
Budete potřebovat:
- 4 hrsti penízovky,
- 400 g rýžových nudlí nebo těstovin,
- 2 mrkve,
- 2 pórky,
- brokolici,
- lžíci strouhaného zázvoru,
- 1 červenou cibuli,
- 4 stroužky česneku,
- 1 chilli papričku, pokud vám nevadí,
- 4 lžíce sójové omáčky,
- 2 lžíce rybí omáčky
- a jarní cibulku nebo pažitku.
Jak na to?
Jestliže máme připravené všechny suroviny, penízovku očistíme a pro tento recept použijeme jen klobouky, nohy jsou tuhé. Hlavičky nakrájíme na plátky, zeleninu na nudličky a v hluboké pánvi vše orestujeme dokřupava. Nakonec přidáme předem uvařené rýžové nudle, dochutíme sójovou a rybí omáčkou, ta rybí nemusí být, pokud ji nemáte rádi a na ozdobu na talíři použijte jemně nasekanou jarní cibulku nebo pažitku. Pepř a sůl většinou nebývá potřeba, ale jste-li zvyklí, dochuťte dle potřeby.
O autorce: Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.