Máta patří nejen do mojita
Máta (Mentha sp.) patří mezi vytrvalé bylinky, které na jednom záhonu vydrží řadu let. Tedy, budeme-li se o ní alespoň minimálně starat. Máta má celou řadu využití, díky svému aroma se nejčastěji používá na výrobu čaje, suší se, přidává se do salátů, dezertů, k masu nebo si bez ní nelze představit osvěžující koktejl mojito. Možná právě to, že je hlavní přísadou tohoto alkoholického nápoje, je důvod, proč ji hodně lidí pěstuje alespoň na parapetu.
Jak pěstovat mátu
Nicméně máta je vynikající bylinka, má však jedno negativum. Dokáže se nekontrolovatelně šířit v záhonu. Pokud ji tedy vysadíte mezi další bylinky, buďte si jisti, že postupně proroste všemi ostatními druhy a bude s nimi soupeřit o vodu, živiny a prostor. Máta většinou v tomto boji vítězí. Takže, mátu sice můžete pěstovat v bylinkovém záhonu, ale nesmíte ji nechat volně se rozrůstat a je nutno ji redukovat v růstu. A to bez milosti. Pokud již teď víte, že nejste tak důslední, mátu pěstujte v nádobě, zde si může dělat, co bude chtít. Stejně se chová také meduňka, i ta si dokáže uzurpovat prostor, a proto i ji pěstujte raději v nádobě.
Je čas na množení a zmlazení máty
Většina druhů máty netvoří semena, a proto se množí nejlépe pomocí vrcholových řízků. Nové rostliny lze získat také dělením trsů, což je možná jednodušší a rychlejší způsob. Množení pomocí řízků se hodí především pro pomalu rostoucí ovocné máty. Ostrým nožem odřízněte zhruba 10 cm vrcholový výhon, delší není třeba. Tento výhon zbavte spodních listů a dejte do sklenice s vodou. Spodní řez můžete seříznout mírně šikmo, díky tomu se zvětší řezná plocha a tím může rostlina přijmout více vody. Hladinu vody hlídejte, při vyšších teplotách se může brzy odpařit. Za pár dnů se na řízku vytvoří kořínky a v tuto chvíli můžete mátu vysadit do propustného substrátu, třeba do toho pro bylinky. Zalévejte a máta se velmi brzy uchytí.
S řezem to nesmíte přehnat, jinak ji napadne rez
Jak již bylo řečeno, mátě musíte dát jasně najevo, kdo je na zahradě pánem a řezem ji udržovat v rozumné velikosti. Při tomto redukčním řezu ale buďte opatrní, protože pokud říznete více, než je zdrávo, máta vám to vrátí na kvalitě. Jakmile je totiž ořezána více, je slabší, a tudíž více náchylnější k chorobám. Mezi nejčastější choroby patří rez mátová, jejíž symptomy jsou takové, že rostliny vykvetou velmi brzy a na listech, které jsou tvrdé a nepoužitelné, se tvoří hnědé skvrny.
Jaké jsou druhy máty
Současný sortiment bylinek nabízí mnoho druhů máty a byl by hřích, nevyzkoušet je všechny. Každý druh máty se vyznačuje velmi silným aroma, ale dle druhu je každé jiné a jinak příjemné. Například máta thajská ´Thai Bai Saranae´ (Mentha species) se musí nasekat hodně najemno a dochucují se jí asijské pokrmy, především zeleninové a masové. Marocká máta (Mentha spicata var. crispa) se využívá na přípravu čaje, který se ale sladí, tento druh máty se používá k dochucení nápojů a pokrmů s bulgurem nebo salátům. Máta čokoládová (Mentha x piperita var. piperita) vás překvapí nejprve vůní klasické máty, ale zakončení je opravdu čokoládové, používá se třeba k ozdobení různých dortů, dezertů nebo do ovocného salátu. Máta klasnatá ´Spearmint´ (Mentha spicata) překvapivě obsahuje velmi málo mentolu, a dokonce voní trochu po kmínu. No a nesmíme zapomenout na klasiku, mátu peprnou (Mentha x piperita), která nám díky vysokému obsahu mentolu dopřeje to pravé letní osvěžení v podobě aromatických a vychlazených limonád.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.