Nejjedovatější rostlinou je skočec: i přes varování ji mnoho lidí na své zahradě běžně pěstuje. Jeho semena vypadají jako klíště a obsahují nejprudší jed v přírodě

Skočec roste v botanické zahradě

Skočec obecný (Ricinus communis) je vlastně letnička, byť často budí dojem keře a zcela jistě jste jej již někdy viděli. Doufáme jen, že toto seznámení se nekonalo na vaší zahradě, ale třeba někde v botanické zahradě, kde často tyto nebezpečné rostliny veřejnosti představují. Zrovna naše pražská Botanická zahrada v Troji má jeden takový záhon, kde se můžete s nebezpečnými a jedovatými rostlinami, které se běžně kolem nás vyskytují, seznámit. Možná by tak stálo za to, zajít se na ně podívat. Skočec původně pochází z Afriky a Asie, kde roste jako strom a dorůstá i vyšších rozměrů, u nás se dostane zhruba do výšky kolem 3–4 metrů. Své rodové jméno získal díky tomu, že semena připomínají krví nacucané klíště, protože ricinus vychází z latinského slova: klíště.

Jak skočec vypadá

Na keři se v létě tvoří červenohnědé samčí a zelené samičí květy, které jsou úhledně uspořádané v latě. Mnohem zajímavější, než květní laty jsou však plody skočce. Plodem je tobolka s ostny, vypadá jako kaštan neboli jírovec a v tobolce jsou pak ukryta silně jedovatá semena.

Čím je skočec tak nebezpečný

Nebezpečná je celá rostlina, takže rozhodně nepodceňujte její přítomnost ve vaší blízkosti, a to obzvláště ve chvíli, kdy se na zahradě pohybují malé děti, u nich je velmi rychlý průběh otravy. Celá rostlina roní jedovatý latex, jakési mléko, které vytéká po jejím poranění. Plná jedu jsou ovšem hlavně semena, která obsahují toxin s názvem ricin a alkaloid ricinin a řadí se mezi nejprudší přírodní jedy, při jeho pozření se smrt dostaví do jednoho týdne od pozření. Vtip je v tom, že pokud si neuvědomíte, že jste semena skočce pozřeli, prvotní příznaky otravy vypadají jako chřipka, takže je často neřešíte, až později se objeví bolesti hlavy, zvracení, průjem, střevní kolika až postupně dojde k vnitřnímu krvácení. Toxin také poškozuje játra, ledviny a slezinu. Smrtelná dávka pro dospělého člověka je 15-20 semen, pro dítě pouze 3-5 semen, záleží samozřejmě na tělesné konstituci každého člověka.

Semena nepozřete záměrně, ale díky nešťastné náhodě

Je jasné, že smrtelně jedovatá semínka normální člověk nepozře vědomě. Problém totiž nastává ve chvíli, kdy ve své blízkosti skočec máte. Tou úplně nejhorší situací, která může nastat je, když ho pěstujete poblíž terasy či nějakého sezení. Jakmile totiž semínka v tobolce uzrají, tobolka pukne a pustí semínka do světa. Semínka jsou z tobolky vymrštěna na velké vzdálenosti, a právě v této chvíli může dojít k fatálnímu pozření semen, kdy semínko zalétne třeba na nějaký pokrm, do pití atd. Znovu tedy apeluji na vás všechny, kdo skočec ve své blízkosti tolerujete, bez milosti tuto rostlinu, byť fotogenickou, zlikvidujte a nahraďte jiným keřem. Sortiment okrasných keřů je dnes natolik bohatý, že si za tuto jedovatou rostlinu rychle seženete bezpečnou náhradu.

Ricinový olej se běžně používá v kosmetice

Olej získaný ze semen, který je po povaření bezpečný, je známý především v kosmetice jako ricinový olej, je bohatý na kyselinu ricinolejovou, vitamíny a mastné kyseliny. Využívá se v přípravcích na péči o vlasy a pokožku hlavy, protože pomáhá vyrovnávat pH pokožky hlavy a aktivně stimulovat regeneraci a posílení růstu vlasů. Osvědčil se jako vyživující balzám na vlasy poškozené barvením. Ricinový olej se dále využívá v medicíně, kde jsou známy jeho projímavé účinky a vyrábí se z něho čípky. Dále v potravinářství nebo jako mazadlo na stroje.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.