Kde se v kuchyni berou moli
Vysoká vzdušná vlhkost, teplota a dostatek potravy vedou k tomu, že jsou naše kuchyně navštěvovány potravinovými moly. Často se stane, že si nakažené potraviny a surovinydoneseme domu zvenčí, z obchodu. Neznamená to, že nutně musíme „koupit“ např. s moukou už dospělého mola, naopak většinou se jedná o suroviny “obohacené“ o vajíčka, kukly nebo o červy, ze kterých se dospělec časem vyklube.
Jak poznat, že máte doma moly
Většinou poznáte výskyt molů v kuchyni tak, že když otevřete dvířka zásobní skříňky, nějaký ten mol vylétne a usedne na zeď nebo strop. Máte-li podezření, můžete nastražit feromonové lapače. Lapače jsou napuštěné feromony, které přitahují molí samce, kteří se na ně nalepí. Pokud jste zjistili výskyt, v tu chvíli začněte jednat.
Jak rychle se zbavit potravinových molů
Zkontrolujte pečlivě zásoby. Potravinoví moli kladou vajíčka do obilných surovin, ořechů, luštěnin, koření,sušených hub a mnoha dalších. Již vizuálně jsou rozpoznatelné známky výskytu. Kromě dospělých molů si lze všimnout bílých červů, popř. bílých spletených vláken kukel. Cokoliv, co je ve blízkosti výskytu, musíte vyhodit. Pozor: ne do odpadkového koše u vás doma! Udělejte likvidaci mimo dům, nejlépe vše spalte, protože se mohou i venku moli vylíhnou a ochotně se k vám nastěhují oknem nebo dveřmi. Dokonce se doporučuje dát napadené potraviny před likvidací do mrazáku zmrznout na několik dní, ale kdo by si chtěl dávat do mrazáku moly? Každopádně platí: vyhodit a zlikvidovat mimo „katastr“ svého domu.
Co proti molům musíte udělat
Až se zbavíte nakažených potravin a surovin, nastává fáze řádného gruntování, kterou opravdu nesmíte ošidit. Použijte vysavač, důkladně vysajte každou skulinu, sáček z vysavače pak musíte vyměnit. Octovou vodou pořádně umyjte skříňky a dvířka. Dózy, ve kterých jste skladovali potraviny, umyjte v myčce na nejvyšší stupeň teploty.
I po velkém gruntování nevěřte tomu, že se vám podařilo vše důkladně zdezinfikovat a zbavili jste se molů nadobro. Ve spojích skříněk, štěrbinách, dokonce na zdech, které se dotýkají regálů se mohou nacházet ještě vajíčka, kukly nebo dokonce červi potravinových molů. Jak si tedy můžete pomoci.
Jak na potravinové moly? S fénem
Gruntujete, desinfikujete a stejně se vždy objeví? Na vině mohou být vajíčka nebo kukly ve spojích, štěrbinách skříněk nebo regálů. Jak je tedy zlikvidovat? Vytáhněte proti molům s fénem. Zapněte na nejvyšší teplotu a jeďte nad každým spojem a štěrbinou, ve kterých mohou být úkryty červů, vajíčka a kukly. Fén je ideální na „dezinfekci“ zdí. U zdí si dokonce můžete dovolit fén dát hodně blízko, takže horký vzduch lépe vajíčka nebo kukly zlikviduje. Na závěr ještě jednou skříňky vytřete octovou vodou.
Máte-li ovšem vnitřky skříněk lakované a náchylné na možné poškození teplotou, raději to ani nezkoušejte. Mohli byste je poškodit.
Prevence proti molům a následná kontrola
Doufejte, že po těchto očistných opatřeních jste moly úspěšně vyhubili. Potraviny skladujte v pevně uzavíratelných dózách. Místa, ve kterých skladujete suroviny, pečlivě a pravidelně dezinfikujte octovou vodou. Výskyt potravinových molů monitorujte lepovými páskami.
Co potravinoví moli nesnáší
Zkuste prevenci výskytu molů pomocí vůní, které nesnáší. Do potravinových skříněk dejte snítku levandule, položte pár voňavých řebíčků a bobkové listy. Co dokonale znepříjemní život molům, je vůně cedrového dřeva. Můžete si koupit štěpku, která se používá jako vykuřovadlo. Vy vykuřovat moly nebudete, stačí položit pár třísek cedru do míst, kde skladujete potraviny. Co ovšem molům páchne natolik, že k vám ani nepáchnou, je vůně z rostliny pačuli obecné. Pár kapek éterického oleje z pačuli nakapejte na kousek plátna a dejte do regálů s potravinami. Nemáte po ruce cedr ani pačuli? Nevadí, použijte malou větvičku z túje. Aby se vůně rozvinula, větvičku trochu pomačkejte a nalámejte. Čas od času musíte aromatické nástrahy vyměnit, aby vůně byly čerstvé. Při likvidaci tohoto nepříjemného hmyzu to chce vytrvalost a pevnou vůli.
Malá rada na konec: nevzdávejte se, protože moli to nevzdají nikdy!
Zdroj: autorský text