Pampeliška lékařská: Jak využít zářivě žluté květy? Med je klasika, vyzkoušejte pampeliškové víno!

Jak poznat pampelišku neboli smetánku lékařskou, naši nejběžnější plevelnou bylinu?

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) je běžná plevelná bylina, kterou skutečně najdete úplně všude. Pampelišky tvoří přízemní listovou růžici někdy i s větším počtem dlouhých, obvykle vykrajovaných listů. Ze středu růžice pak vyrůstají duté květní stvoly, vysoké 3-40 cm, které nesou zářivě žluté květní úbory, složené z až 200 jazykových květů. Po utržení květní lodyhy nebo listu či po poranění mohutného kůlovitého kořene začne vytékat bílé lepkavé mléko, latex, které dokáže zanechat na kůži i na oblečení tmavé skvrny.

Zázračná pampeliška: pomůže při cukrovce, dopřeje očistu ledvinám, vyhladí pleť a dokonce z ní vyrobíte skvělou limonádu

www.nkz.cz

Květy pampelišek vykvétají od dubnado srpna a po odkvětu se vyvíjejí plody, nažky, s bílým padáčkovitým chmýřím. Celé květenství se tak promění ve velmi dekorativní bílou kuličku, do které stačí jen lehce fouknout, aby se jednotlivé nažky začaly se svými padáčky rozlétávat po okolí. Pokud fouká vítr nebo se zachytí v srsti zvířat, pak se semena pampelišky dostanou daleko od mateřské rostliny.

  • Původní domovinou pampelišky je celé mírné pásmo severní polokoule, tedy Evropa, Severní Amerika i Asie, odkud však byla pampeliška zavlečena takřka do všech koutů světa, včetně tropických oblastí.

Plevel na zahradě: nepřítel, nebo spojenec?

www.nkz.cz

Proč se pampelišce ve volné přírodě tak daří?

Pampeliška dává přednost půdám bohatým na dusík, proto obsazuje dobře vyhnojené zahradní záhony i pole, ale také bývalé pastviny, které se v posledních desetiletích stále méně využívají ke svému původnímu účelu, tedy k pastvě dobytka. Také louky se sečou málo nebo vůbec a pampelišky tak stihnou v klidu odkvést a vytvořit semena, která se rozlétnou po okolí.

Nechtěný plevel: který vytrhávat, jak plít co nejefektivněji a jak zaplevelení předcházet

www.nkz.cz

Jak se zbavit pampelišky v zahradě?

  • Pokud se chcete zbavit pampelišky, pak musíte odstranit celý kůlový kořen, protože rostlina se dokáže namnožit z každého, třeba jen odseknutého kousku kořene. Proto nejúčinnější, ale také nejpracnější způsob je vykopat celou rostlinu i s kořenem.
  • Na druhou stranu v kyprých půdách lze často celou rostlinu s kořenem vytáhnout ze země.
  • Bohužel však jediný opravdu účinný prostředek proti pampeliškám je herbicid, dokonce se prodává přímo postřik na pampelišky a další dvouděložné plevele Bofix, ale i Starane nebo Garlon.  

Chlorofyl vám může prodloužit život: jezte kopřivy nebo pampelišku a budete stárnou pomaleji

www.nkz.cz

Jak využít pampelišku v kuchyni?

  • Mladé listy, než se rozvine jejich hořkost, se dají využít do zeleninových salátů, nakrájet do polévky, do smoothie nebo na těstoviny.
  • Zelená poupata ještě bez stop žluté barvy jsou nasládlá, a také se dají přidat do salátů nebo naložit do octa a soli jako náhražka za kapary.
  • Rozkvetlá květenství se využívají na pampeliškové víno i pampeliškový med, ale také sirup.
  • Kořeny pampelišky se dříve sušily a mlely na mouku, nebo se z nich připravovala náhražka kávy.

Jak zatočit s bolestí v krku a nachlazením bez léků: Pomoc najdete doma i na zahradě

www.nkz.cz

Recept na pampeliškové víno

  • 300 pampeliškových květů
  • 1500 g cukru
  • 2 citrony
  • 2 pomeranče
  • 40 g čerstvého droždí

Postup výroby pampeliškového vína

  1. Květenství pampelišky spařte asi 2 l vroucí vody a nechte do druhého dne louhovat.
  2. Druhý den přeceďte a výluh nalijte do skleněného demižonu o objemu 5 l.
  3. Svařte 2 l vody a 1500 g cukru a vychladlý roztok přilijte do demižonu.
  4. Oloupané a nakrájené citrony a pomeranče přidejte spolu s droždím do demižonu.
  5. Hrdlo demižonu přetáhněte celofánem a jehlou celofán několikrát propíchněte.
  6. Demižon nechte stát na okně asi 6 týdnů, pak stáčejte víno do láhví.
  7. V chladu nechte láhve s vínem ležet nejméně 3 měsíce.
Poznejte blíže pampelišku neboli smetánku lékařskou
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada