Česnekopažitku můžete pěstovat i na balkoně: pro maximální účinek ji ale sklízejte ve vhodnou dobu, jinak si nepochutnáte

Čínský pórek využijete v kuchyni

Milujete pažitku i česnek? Šlechtitelé nelenili a vyšlechtili tak křížence mezi těmito dvěma rostlinami, přičemž vznikla česnekopažitka, česneková pažitka, pažitkový česnek či čínský pórek. Všechny názvy patří jediné, pažitce čínské (Allium tuberosum), která roste v trsech jako pažitka, má plochou nať a chutná po česneku. Má stejné léčivé účinky jako česnek, obsahuje hodně vitamínu C a je tak skvělou přírodní prevencí nejen proti chřipce a nachlazení. Konzumovat byste ji měli samozřejmě syrovou, jakýmkoliv tepelným zpracováním se snižuje obsah účinných látek a vy se tak ochuzujete o to nejcennější, co vám tato bylina může nabídnout.

Česnekopažitka není pažitka a poznáte je od sebe snadno

Rozdíl mezi pažitkou a česnekopažitkou je patrný již v názvu, opravdu chutná jako česnek. Dalším rozdílem je, že listy má ploché, podobné trávě, klasická pažitka má listy naopak kulaté a duté. Tento kříženec kvete od června do srpna bílými květy, což je další rozdíl oproti klasické pažitce, které mají hvězdicovitý tvar a mohou připomínat květ medvědího česneku. V zemi má pak tvrdé, podzemní cibulky, ze kterých vyrůstají listy.

Jak česnekopažitku pěstovat

Rostlina dorůstá do výška 35-45 cm a patří do plodin tzv. 2. trati. Na stanovišti je vytrvalá a pokud se o ni budete dobře starat, můžete ji sklízet mnoho let. Miluje teplé a slunné půdy, kypré a bohaté na humus. Půdy by také měla být dostatečně vlhká. Bez problémů ji lze pěstovat mezi ostatními bylinkami v záhoně nebo jen v nádobě či truhlíku na balkoně. Chcete-li ji pěstovat v bytě, zde ji naopak vyhovuje chladnější místo, ne na plném slunci.

Česnekovou pažitku sklízejte ve správnou dobu

Česnekopažitku sklízíme stejně, jako klasickou pažitku, a to průběžně podle potřeby, kdy seřízneme nať. Abyste ale z této pažitky získali co nejvíce účinných látek, musíte ji sklízet ještě před plným rozevřením květu. Jakmile je totiž květ zcela otevřený, bývá pažitka již přezrálá a k jídlu se moc nehodí. Platí, že čím je poupě pevnější, tím je kvalitnější. Konzumujte ji čerstvě utrženou, můžete ji použít do pomazánek, jako posyp na brambory či těstoviny apod. Jedlé jsou i její květy, které se nejčastěji používají k dekoraci různých pokrmů. Čerstvá nať vydrží v lednici v igelitovém sáčku zhruba 3 dny. K jídlu se používají i její drobné cibulky a to jako jemnější náhražka česneku.

 

 

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada