Jablka a hrušky sušte správně. Jen tak v křížalách, štěpánech i pracharandě uchováte jejich chuť na zimu

Čerstvě natrhané ovoce samozřejmě nic nepřekoná ani v chuti ani v obsahu vitaminů či ve výživové hodnotě. Ale co s úrodou, kterou byste si rádi uchovali i na zimu? Vhodný sklípek na skladování ovoce má k dispozici jen málokdo a kompotované ovoce je plné přidaného cukru. Vyzkoušejte proto starou, jednoduchou a stále velmi oblíbenou metodu konzervování ovoce sušením.

Sušené ovoce je nejen báječnou pochoutkou, ale také skvělým způsobem, jak uchovat vitamíny z letní úrody pro chladnější zimní období. Naučte se, jak správně sušit jablka i hrušky, abyste si mohli vychutnat jemně nakyslé křížaly z jablek i sladké štěpány, jak se tradičně nazývají sušené kousky hrušek.

Ovoce vybírejte obezřetně

Začněte s výběrem ovoce. Pro sušení vybírejte zralá, ale pevná jablka či hrušky, bez známek hniloby nebo poškození. Použít můžete i ovoce padané, ale nesmí pod stromem ležet delší dobu, protože jej pak rychle napadá hniloba. Proto je nejlepší, zajít pro čerstvě napadané ovoce do zahrady každý den. Využít  sice můžete i ovoce, které roste podél polních cest, ale nemívá valnou kvalitu ani chuť, jablka bývají kyselá a hrušky drobné a tvrdé, nicméně na sušení je použít můžete.

Jak sušit jablka a hrušky?

Ovoce nejprve omyjte a osušte, vyřízněte jádřince a nakrájejte na kolečka, nebo nejprve nakrájejte na čtvrtky a pak teprve zbavte jádřinců. Pokud vám tvrdé kousky uprostřed ovoce nevadí, můžete jádřince i ponechat. Stejně tak i slupku. Je známá věc, že nejvíce vitamínů najdete v ovoci hned pod tenkou slupkou, ale pro mnoho lidí je tato část ovoce po usušení příliš tvrdá, a u citlivějších jedinců by dokonce mohla dráždit žaludek. Tvrdé slupky většinou vadí i dětem... a lepší sušené kousky ovoce bez slupky než přeslazené bonbóny.

Správné nakrájení ovoce k sušení je půlka úspěchu

Jablka i hrušky dále nakrájejte na plátky o tloušťce asi 3-4 mm. Pokud nechcete, aby docházelo k hnědnutí ovoce, můžete plátky namočit do roztoku vody a citrónové šťávy (1 lžíce citrónové šťávy na 1 litr vody) na 5 minut. Použít můžete místo citronu i obyčejný ocet nebo trochu kyseliny citronové. Poté ovoce osušte papírovými utěrkami. Pokud vám tmavá barva sušeného ovoce nevadí, nijak je ošetřovat proti hnědnutí nemusíte.

Ovoce sušte na slunci, v troubě i v sušičce

  • Nakrájené ovoce vyskládejte na jednotlivé pláty sušičky na potraviny. Sušičku nastavte na 8 hodin na teplotu 55 °C. Vždy po 2 hodinách pořadí plat v sušičce prostřídejte, a přitom překontrolujte stav plátků, slabší kousky budou hotové dříve.
  • Ovoce můžete sušit také v obyčejné elektrické troubě na pečení. Plátky rozložte na drátěné rošty nebo na plechy, vyložené pečicím papírem. Ty pak vložte do trouby, vyhřáté nejprve na 70 °C, po 2 hodinách snižte teplotu jen na 40 °C a ovoce pravidelně kontrolujte, aby zůstalo pružné a ne úplně přesušené. Po celou dobu nechte u trouby pootevřená dvířka, ať může unikat vlhkost. Stačí, když je zajistíte například vařečkou, aby zůstal jen malý otvor.
  • Plátky ovoce můžete sušit i rozložené na rámech potažených sítí, například ze starých záclon, které položíte na ústřední topení
  • Využít můžete dokonce i sílu podzimního slunce. V takovém případě plátky ovoce raději chraňte starou záclonou s hustým vzorem, aby na ně nelítal hmyz.

Jak skladovat sušené ovoce

Pro dlouhodobé skladování je důležitý správný obal. Usušené ovoce uchovávejte ve vzduchotěsných nádobách nebo v uzavíratelných, tzv. ziplock sáčcích. Skladujte na chladném, tmavém a suchém místě. Takto zabalené vydrží 6 až 12 měsíců.

Znáte pracharandu?

Pracharanda je tradiční český název pro sušené hrušky, rozemleté na prášek. Tento prášek se dříve, především v chudších rodinách, používal jako sladidlo nebo k ochucení pokrmů. V některých regionech se tento termín může vztahovat i na jiné druhy sušeného ovoce.

Zdroj: ceskapotravina.netliving.iprima.cz