Místo zavařenin si připravte báječné zavřeniny. Čím později červený a bílý rybíz sklidíte, tím sladší budou bobule.

Červený, bílý, ale i  je typické letní ovoce, jehož sezona trvá jen krátce. Většinou od poloviny června do konce července, v podhorských a horských oblastech do poloviny srpna. Později už se musíme spoléhat jen na rybízové zavařeniny nebo rybíz, uložený pěkně v mrazáku. Je tu však ještě jedna možnost, o které hodně lidí vůbec netuší. Báječné a zdravé zavřeniny.

Kdy sklízet rybíz

Podle toho, na co bobule rybízu hodláte využít. Pokud se chystáte na rybízový džem, pak bobule sklízejte před úplnou zralostí. Čím bude rybíz zralejší, tím bude v bobulích menší obsah pektinu a džem bude hůře želírovat a tím pádem bude potřebovat i větší množství dodaných želírovacích prostředků.

Naopak pro přímou spotřebu můžete počkat až na plnou zralost bobulí. Ovoce bude mít vysoký obsah cukru a bude mít i báječně sladkou chuť.

Co jsou to zavřeniny

Vypadá to na překlep? Ba ne, vážně nemyslíme zavařeniny, ale zavřeniny. Nebudeme totiž nic zavařovat, pouze zavírat. Zavřeniny jsou superzdravé pochoutky, obsahující enzymy, které podporují trávení i imunitní systém. Jsou vhodné především pro bobuloviny, jako je právě rybíz, ale i angrešt, josta nebo borůvky.

Připravte si dokonale čisté sklenice

Na zavřeniny si dopředu připravte malé skleničky a víčka. Dokonale je umyjte, poté i sterilizujte, pečlivě vytřete do sucha, položte na čistou utěrku do košíku, zavíčkujte a druhou čistou utěrkou zakryjte. Teď se teprve vypravte do zahrady pro rybíz.

Rychlost je důležitá

Skleničky v košíku si vezměte s sebou a vyrazte do na ovoce. Připravené skleničky by opravdu měly být spíše menší, protože důležitá je i rychlost plnění. Skleničku otevřete až u keříku s rybízem a rychle do ní vkládejte jednotlivé čisté a nepoškozené plody. Ovoce se nesmí omývat. Naplněnou skleničku rychle a pevně zavřete.

Co u zavřenin nikdy nedělat

  1. Nikdy neprodlužujte dobu od natrhání ovoce k vložení ovoce do skleničky.
  2. Nikdy nenechávejte skleničku otevřenou déle, než je nutné.
  3. Nikdy ovoce neomývejte.
  4. Nikdy ovoce nekrájejte.
  5. Nikdy nevkládejte do skleničky různé druhy ovoce.

Kdy je zavřenina připravena ke konzumaci

Kdykoliv, ale asi za 14 dní je zavřenina zakonzervována tak, že vydrží i celý rok. Skleničky s ovocem se skladují v chladnější místnosti, klidně na světle. Ovoce trochu vybledne a pustí do skleničky trochu šťávy. Díky kvašení se z ovoce vytratí cukr a ovoce chutná po otevření skleničky nakysle, ale velmi chutně. Ovoce ze zavřeniny můžete konzumovat jen tak nebo ho přidávat do jogurtu.

Zdroj: https://www.dikyzavzpruhu.cz/clanky/zavrenina/; https://fresh.iprima.cz/magazin/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/zavreniny-nejsou-zavareniny-jednoduse-zavrete-ovoce-do-sklenice-kde-vydrzi-cerstve-az-rok

 

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada