Proč a jak správně skladovat petržel a mrkev?
Mrkev a petržel patří mezi nejčastěji pěstované druhy kořenové zeleniny. Používají se v teplé i studené kuchyni, nejčastěji do polévek a salátů, dochucují také masová jídla a lze je i dobře grilovat. Oblíbené jsou mrkvové dorty, kde zajímavostí je, že chuťově prakticky nepoznáte, že je v těstě obsažené větší množství mrkve. Obě, jak mrkev, tak petržel, jsou zeleniny bohaté na vitamíny a minerální látky a konzumovat by se měly nejlépe syrové, bez tepelné úpravy. Za typickou sladkou, kořenitou vůni přitom mohou obsažené éterické oleje.
Zpracujte nať mrkve
Zpracovává se nejen nať petrželová, ale můžete zpracovat i nať z mrkve, často se z ní dělá třeba smoothie, pasta nebo se používá stejně jako petrželová či libečková nať do polévky. Před dlouhodobým uskladněním je dobré nať odlomit nebo odkroutit rukou tak, aby tam zůstal zachován růstový vrchol čili srdíčko. Při odřezávání nati nožem ho můžeme snadno poškodit a vzniklá řezná rána se tak stane vstupní bránou pro infekci, nejčastěji bakteriální hniloby.
Jak skladovat mrkev a petržel
Očistíme kořeny od přebytečné zeminy a ukládáme je do dřevěných nebo plastových bedniček s první řadou písku nebo písku smíchaného s rašelinou nebo agroperlitem. Má-li dno bedničky velké otvory, vložíme na dno netkanou textilii nebo papírový karton, aby se písek nesypal ven. Kořeny klademe naležato, střídavě tak, aby růstový vrchol jednou směřoval ven, jedou dovnitř. Jednotlivé řady vrstvíme pískem, abychom udrželi potřebnou vlhkost.
Kde mrkev a petržel skladovat
Bedničky s kořenovou zeleninou uložíme na chladném místě, kde lze dobře větrat, a to přímo na betonovou nebo hliněnou podlahu. Teplota v této místnosti by se měla pohybovat mezi -1 °C až +1 °C, přičemž důležitá je i vysoká vzdušná vlhkost, která by měl být až 90 %. Písek, ve kterém jsou kořeny uskladněné, musí být neustále vlhký, nikoliv však mokrý.
Pozor na příliš vysokou teplotu
Jakmile bychom neudrželi nízkou teplotu při skladování, dochází k tomu, že růstový vrchol začne růst a odebírá tak živiny z kořene. Mrkev i petržel potom ztrácí z nutriční hodnoty a vadnou. Pokud se vám toto přihodí, rychle upravte teplotu, narašenou nať odlomte a využijte v kuchyni.
Jak dlouho lze zeleninu skladovat
Pokud dodržíte veškeré podmínky skladování, tj. nízkou teplotu, vlhkost a vlhký písek, mrkev vydrží uskladněná až do další úrody, zhruba 7 měsíců. Skladované kořeny ale musíte průběžně kontrolovat a urychleně zlikvidovat ty, které začínají zahnívat. Je-li to jen trochu možné, neskladujte kořenovou zeleninu ve společném prostoru s ovocem, které vyžaduje úplně jiné podmínky skladování.
O autorce: Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.