Jak zpracovat cukety, aby plody vydržely co nejdéle? Tipy, jak cuketu uchovat. Vyzkoušejte chutný recept na cuketový koláč s houbami

Jakmile začnou na zahradách dozrávat cukety, nabízí vám je snad úplně každý. Sousedka i kolega v práci, všichni se k vám ženou s úsměvem a cuketou v náručí. Tohle období je však poměrně krátké, proto cukety neodmítejte a raději si je šikovně zpracujte na zimu. Cukety sice můžete v obchodech nakoupit kdykoliv, tedy klidně i uprostřed zimy, ale plody jsou to jen malé a pěkně drahé, zvlášť pokud byste dostali chuť na pokrm, do kterého jich potřebujete větší množství.

Cuketu uložte do sklepa

  • Trvanlivost cuket 3-6 měsíců

Ve sklepě můžete uchovávat pouze cukety přerostlé, s pevnou a dokonale vyzrálou slupkou. Mladé plody rychle měknou a podléhají zkáze. Vyzrálé cukety, které na poklep znějí až dutě, pečlivě očistěte a prohlédněte, aby nenesly známky poškození nebo napadení některou z chorob cuket. Čisté cukety vyskládejte do přepravky vedle sebe tak, aby se co nejméně dotýkaly a uložte do chladného, ale bezmrazého sklepa, s nízkou vlhkostí.

Cuketu nastrouhejte a uskladněte v mrazáku

  • Trvanlivost cuket 12 měsíců

Mladé cukety můžete jen omýt a nastrouhat i se slupkou, ale starší a přerostlé plody oloupejte a zbavte je i vnitřních částí s tvrdými semeny. Dužinu nastrouhejte na hrubém struhadle a nechte chvilku tzv. vypotit, abyste odstranili přebytečnou vodu. Nastrouhanou cuketu nechte v míse, a tu na jedné straně podložte, aby tekutina vytekla z nastrouhané cukety. Tekutinu asi po deseti minutách opatrně vylijte a nastrouhanou cuketou naplňte plastové krabičky, ale jen asi 1 cm pod okraj, protože cukety stále obsahují velké množství vody, tak aby krabičky při jejím rozpínání při mrznutí nepraskly.

Cuketu nakrájejte a vložte do mrazáku

  • Trvanlivost cuket 12 měsíců

Cuketu, kterou budete chtít v zimě využívat na cuketové lečo, do polévky nebo do směsi dušené zeleniny můžete nakrájet na kostky. Opět mladé cukety můžete krájet celé, přerostlé oloupejte a zbavte semen. Cukety nakrájejte na kostky a nechte v mrazáku zmrznout na plechu nebo tácu s pečicím papírem. Kousky cuket pokládejte vedle sebe tak, aby se nedotýkaly. Po zmrznuté cuketu sesypejte do sáčku, nejlépe vysajte i vzduch a uložte zpět do mrazáku.

Slaný cuketový koláč s hříbky

  • 600 g cukety
  • 400 g čerstvých pokrájených hříbků
  • 300 g anglické slaniny
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g tvrdého sýra (eidam)
  • olej na osmahnutí cibulky
  • 6 vajec
  • 2 cibule
  • 200 ml mléka
  • kypřící prášek do pečiva
  • pepř
  • sůl
  • hladkolistá petržel

Jak budete postupovat

  1. Cibule nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji.
  2. Přidejte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu.
  3. Nakonec přidejte i předem asi 20 minut povařené, na kostičky nakrájené hříbky, zbavené tekutiny.
  4. Hříbky můžete nahradit i žampiony.
  5. Nastrouhejte na hrubém struhadle cuketu, přidejte mléko, žloutky a nahrubo nastrouhaný sýr.
  6. V další míse smíchejte mouku a prášek do pečiva.
  7. Smíchejte všechny ingredience dohromady, osolte, opepřete, přidejte hladkolistou petržel, a nakonec vmíchejte sníh, ušlehaný z bílků.
  8. Směs vylijte na hlubší plech, vyložený papírem na pečení a pečte v troubě na 180 °C, asi 45 minut.

Zdroj: autorský článek