Vyznáte se v cibuli? Poradíme vám ty nejchutnější odrůdy: Díky našemu fíglu můžete šťavnatou cibulovou nať sklízet i v zimě

Jak pěstovat cibuli, jaké jsou druhy a která je nejlepší?

Cibule patří mezi nepostradatelné druhy zeleniny, které využíváme při našem kulinářském umění. Málokterý pokrm nemá jako základ právě osmaženou cibulku. Mnozí z nás se však právě cibuli naučili používat také jako lék při kašli, jako to dělávaly naše babičky. Ať už cibuli používáte jakkoliv, je jasné, že ta, kterou si vypěstujete na zahradě, chutná úplně jinak než kupovaná. Při výběru způsobu pěstování máte dvě možnosti, buď cibuli pěstovat ze semen, nebo, což je způsob mnohem jednodušší, ji vypěstovat z malých cibulek neboli sazečky.

Jaké druhy zeleniny sázet vedle sebe: Nakombinujte je správně a ušetřete peníze

www.nkz.cz

Jak pěstovat cibuli ze sazečky?

Sazečka jsou malé cibulky, které zakoupíte kdekoliv, kde běžně kupujete osivo či zahradnické potřeby. Vysazují se většinou v březnu a začátkem dubna do dobře připravené půdy. Ta by měla být humózní, se zapraveným, vyzrálým hnojem, propustná a suchá. Jestliže nemáte možnost využití hnoje, zakupte si Organo-minerální hnojivo Cibule a Česnek s vysokým podílem organické složky, která zajistí dlouhodobé působení hnojiva (až na 60 dnů). Výsadbu proveďte do řádků hlubokých, jako je výška cibule, a do sponu 10x20 cm. Cibulku zahrňte půdou, aby vyčnívala jen špička. Při suchém počasí ji nezapomeňte zalévat a mezi řádky občas půdu prokypřit.

Jak na pěstování hub doma, ve sklepě i na zahradě: Tyhle 3 druhy jsou nejlepší pro začátečníky

www.nkz.cz

Na výběr máte z těchto druhů cibule

1. Žlutá cibule

Žlutá cibule je klasická cibule, kterou všichni známe. Dorůstá do středních až velkých rozměrů, slupka je oranžově hnědá, dužnina žlutobílá. Syrová cibule je výrazně štiplavá a nejčastěji se používá k tepelné úpravě jako základ pokrmů. Tato cibule se také využívá pro přípravu cibulového sirupu proti kašli, a to díky jejím silicím. Mezi doporučované odrůdy žluté cibule patří Všetana, Sturon nebo Štutgart.

Šalotku si vysaďte v březnu. Z jedné cibule vytvoří za sezonu trs dalších

www.nkz.cz

2. Červená cibule

Cibule jsou střední až větší, dužnina i slupka červenofialová. Má ostrou chuť, je sladší a jemnější než žlutá cibule. Červenou cibuli používáme pro tepelnou úpravu, na marmelády a čatní. Je výborná také jako příloha ve studené kuchyni. Mezi oblíbené odrůdy červené cibule patří Romy, Karmen nebo Rosanna.

Kdy a jak správně skladovat cibuli: Naše babičky čerstvou cibuli potíraly máslem

www.nkz.cz

3. Cibule šalotka

Cibule šalotka je malá a pěstuje se v trsech. Má oranžovou slupku, bílou dužninu a lehce štiplavou chuť. Šalotka se může konzumovat celá, tedy i s natí a nehodí se pro tepelnou úpravu, Využívá se tedy ve studené kuchyni a do pokrmů jemnějšího charakteru. Oblíbené odrůdy šalotky jsou Red Sun nebo Golden Gourmet.

Cibuli zimní vysévejte zjara nebo koncem léta

www.nkz.cz

4. Bílá cibule

Bílá cibule je střední velikosti, má jemnou a křehkou slupku, bílou dužninu. Její vůně a chuť jsou jemné, hodí se do studené kuchyně, na omáčky, dipy nebo do pomazánek. Doporučujeme odrůdu Avalon nebo Snowball.

Cibulové a česnekové slupky zlikvidují mšice a poslouží jako hnojivo pro jahody, zeleninu i květiny

www.nkz.cz

5. Jarní cibulka

Jarní cibulce se také říká zimní, sečka nebo lidově ošlejch. Jedná se o naťovou cibuli s tenkou natí, kdy se využívá bílá i zelená část nati. Má jemnou, křehkou a pažitkovou chuť. Je výborná a hodí se hlavně do studené kuchyně nebo se přimíchává do již hotových teplých pokrmů, aby se nezničila její výjimečná chuť. Oblíbenou a častou odrůdou cibule sečky je Entita.

Obyčejná cibule je úžasné hnojivo nejen pro rajčata, okurky, lilky nebo cukety: to věděly už naše babičky

www.nkz.cz

Čerstvá nať i v zimě

Pokud milujete čerstvě nasekanou, šťavnatou nať cibulky na namazaný chléb, nemusíte čekat, až vám poroste na zahradě. Vysaďte si pár cibulek do květináče a postavte ho na okno. Zalévejte a brzy vyraší, vy pak můžete opakovaně sklízet čerstvou nať i v zimě.

Vyberte si mezi cibulemi svého favorita..

O autorce: Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada