Zahrady před 100 lety vypadaly úplně jinak než dnes a hlavní pozornost byla upřená na užitkovou část. Každá rodina se snažila, aby si vypěstovala jídlo na zimu, a tak byly předmětem zájmu univerzální druhy zeleniny s co nejlepšími dopady na zdraví a dlouhou dobou skladovatelnosti.
Inspirujte se i vy a pěstujte jako babičky brambory, cibuli a zelí
Brambory patří k nejzásadnějším světovým plodinám, přesto jimi ještě před zhruba 200 lety Češi opovrhovali a tvrdili o nich, že by je nechtěl pojídat ani nejprostší čeledín. Alespoň to tvrdí Hanna Dumková, autorka první české čistě bramborové kuchařky Úprava jídel zemákových. Jenže pak našinci zjistili, že se brambory snadno pěstují, mají dost slušnou výtěžnost i skladovatelnost a hlavně jsou extra výživné. Ve všech ohledech lepší než tuřín, který se u nás pěstoval do té doby, a který byl bramborami tak trochu vytlačen na okraj zájmu. Když na to totiž přijde, přežili bychom čistě jen na bramborách. Důkazem toho byl velký hladomor v 70. letech 18. století, který našince přesvědčil, že pěstovat brambory se vyplatí.
Cibule je univerzální zelenina i lék, dodnes si bez ní nedokážeme představit přípravu téměř žádného slaného jídla. Dřív byla součástí polévek, téměř všech bramborových jídel a zároveň sloužila k dezinfekci prostoru i těla. Vzpomínáte na cibulový sirup, na který naši předci nedali dopustit?
Ve výčtu pokrmů připravovaných před sto lety chybí ty ze zelí. Hlávky se nejčastěji nechávaly kvasit a kvašené zelí bylo součástí každodenního jídelníčku. Lidé se díky bakteriím mléčného kvašení udržovali fit a my jsme tento způsob dodávání prospěšných bakterií do střev před nedávnem znovuobjevili.
Přijde vám to málo? Doplňte základ babiček o další zásadní druhy zeleniny
I když by výčet výše uvedených druhů zelenin v klidu pokryl vaší zeleninovou potřebu na celý rok, uznáváme, že na současné poměry je poněkud chudý.
Zkuste ho doplnit dalšími druhy zeleniny, které vypěstujete snadno a ve sklepě vám pár měsíců bez problému vydrží. O které jde?
Řepa
V průběhu obou světových válek držela lidi při životě cukrová řepa, teď je ale řeč o červené (a jinak barevné). Je to druh zeleniny, který patří mezi ty, co si na zahradě vypěstujete nejsnadněji, přitom je to takový malý zdravotní zázrak a současně velmi variabilní surovina.
Fazole
Na záhonech plní dekorativní funkci, sklizená a usušená semena zase krásně zasytí. Tato luštěnina je velmi jednoduchá na pěstování, existuje jí spousta barevných i velikostních variant a když ji dobře nasušíte, vydrží vám ve spíži řadu let.
Dýně
V dubnu zasadíte semínko rovnou do země, na podzim sklízíte několikakilové plody bez práce. Když dýně sklidíte ve správnou chvíli, vydrží vám ve sklepě i několik měsíců. A nebo z nich můžete hned po sklizni vyrobit pyré, které zamrazíte. V tom máme oproti babičkám velkou výhodu.
Zdroje: autorský článek, Úprava jídel zemákových