Portulák neboli šrucha zelná (Portulaca oleracea) se na některých místech sama a velmi ochotně vysemeňuje a z tohoto důvodu ji také mnozí považují za obtížný plevel. Zlikvidovat ji ale bez užitku by byl téměř hřích, protože dříve ji naše babičky uměly zpracovávat jako listovou zeleninu a často nahrazovala špenát. Je to bylina plná vitamínů a zdraví prospěšných látek a určitě by tak měla mít své místo na vaší zahradě, a to klidně mezi bylinkami, jen ji musíte redukovat v růstu, protože když šrucha roste, tak roste.
Co je portulák?
Šrucha zelná je velmi nenáročná listová zelenina, která má plazivý stonek a roste kdekoliv. Listy má dužnaté a díky tomu i dobře zvládá sucho. Dorůstá do výšky asi 40 cm a nejvíce se využije na přípravu salátů.
Kde roste šrucha zelná?
Ve volné přírodě ji můžete naleznout všude, na různých stanovištích, roste na okraji cest, ve škarpě, v sešlapaných trávnících. V létě šrucha kvete drobnými, žlutými květy, které se pak změní v lusk se semeny.
Na co se používá šrucha
Portulák se dříve, ale i dnes, využívá jako bylina a v tradiční medicíně. Jsou známé její pozitivní účinky na trávicí ústrojí, zácpu, na záněty žaludku a střev. Obsahuje celou řadu vitamínů a prospěšných látek. Mezi rostlinami má také jeden z nejvyšších obsahů omega-3 mastné kyseliny a působí tak preventivně proti srdečně – cévním chorobám. Má jemnou oříškovou a lehce nakyslou chuť a hodí se především pro studenou kuchyni.
Kdy vysévat šruchu
Šruchu je nejlepší vypěstovat si na své zahradě, kde máte jistotu, že prostředí není kontaminováno žádným nežádoucím prvkem. Výsev se dělá v druhé polovině května, můžeme ještě nyní, v červnu. Vysévá se přímo do volné půdy, ale pokud dáváme přednost předpěstovaným sazeničkám, výsev se dělá již v březnu až dubnu. Semena šruchy nezasypáváme, klíčí totiž na světle.
Jak a kdy sklízet šruchu
Od výsevu po sklizeň uplynou asi 3 až 4 týdny. Pokud bylinu seříznete těsně nad spodními listy, zesílí a znovu doroste. Nejlepší kvality má šrucha před květem, stejně jako ostatní bylinky. Ideální je, pokud ji v den sklizně také zkonzumujete, zjistilo se také, že mnohem lahodnější jsou listy sklizené odpoledne, protože obsahují méně kyselin. Máte-li sklizeno větší množství, můžete šruchu uchovávat v ledničce, zabalenou ve vlhkém papíru nebo postavenou ve skleničce.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.