Vyrobte si osvěžující nápoj z méně známých druhů rostlin: aloisie nebo agastache vás naprosto ohromí

V horkých letních dnech je větší poptávka po osvěžujících nápojích a k tomu se často využívají bylinky. Kromě toho, že je využijeme na výrobu osvěžujících nápojů, se výborně hodí k dochucování pokrmů, salátů, pro výrobu čaje nebo bylinných olejů či másla. Kromě těch klasických bylinek ale můžeme použít i jiné druhy, o kterých se moc nemluví a častěji se využívají jako běžné trvalky okrasné květem. Pár druhů vám představíme, abyste byli o krok napřed a uměli využít své rostliny na zahradě i trochu jinak.

Šalvěj vážně není jen jedna

Všichni známe klasickou, šalvěj lékařskou, která se s oblibou používá třeba k léčbě bolesti v krku nebo je vynikající pod maso. Ale existují ovocné druhy šalvěje (Salvia dorisiana), které si s ovocnými tóny dokážou vážně pohrát, protože můžete pěstovat šalvěj s vůní ananasu, broskve nebo černého rybízu. Tento druh šalvěje pochází z Mexika a pozornost upoutá nejen svojí vůní, ale také svým krásným květem.

Zavinutka není jen běžná trvalka

Zavinutka zahradní (Monarda x hybrida) je klasické trvalka, které pokud po odkvětu odstřihnete odkvetlé květy, vykvete znovu. Druh zavinutka mátolistá (Monarda fistulosa var. menthifolia) má svěže zelené listy, které voní po bergamotu a v severní Americe se tradičně využívá na přípravu léčivého čaje.

A teď něco pro milovníky anýzu

Pokud patříte mezi fanoušky chutě a vůně anýzu, tak pro vás je jako stvořená trvalka s názvem agastache anýzová (Agastache foeniculum). Agastache je výborná na čaj, sladce voní po anýzu a je natolik sladká, že čaj si rozhodně nemusíte sladit. Květy a mladé listy agastache se využívají do salátů.

Aloisie dokonale nahradí citron

Rostlina původem z Jižní Afriky hravě nahradí citron, a to jak v čaji, tak v nápojích či salátech. Řeč je o aloisii citronové nebo také verbeně citronové (Lippia citridodora), která má opravdu výraznou citronovou chuť i vůni. A při výsadbě pozor, kam ji umístíte, aloisie totiž dorůstá až do výšky 2 metrů.

Jak připravit osvěžující nápoj z bylinek

V pořádném parnu je třeba pravidelně dodržovat pitný režim a pít sladké limonády, které jsou nezdravé, a navíc nám žízeň ani nezaženou, to je naprosto zbytečné. Jako ideální pro letní osvěžení slouží tzv. „infused water“, neboli aromatická voda. Do skleněné nádoby nalijete vodu, do ní přidáte omyté bylinky, nejlépe mátu, meduňku, aloisii či agastache, můžete doplnit i kousky ovoce jako je meloun či jahody a nikdy nesmí chybět plátky chemicky neošetřeného citronu. Pečlivě zamíchejte a dejte vychladit do lednice. V případě velkého parna můžete do vody přidat před podáváním několik kostek ledu. I do něj můžete přidat nakrájené bylinky.

Kdy bylinky nejlépe sklízet

Aby si bylinky zachovaly co nejvíce vonných látek, sklízejte je nejlépe hned brzy ráno, jakmile na nich oschne rosa. Éterické oleje totiž během poledního horka rychleji vyprchají a vy se tak připravíte o to nejlepší. Bylinky sklízejte vždy před květem, kdy obsahují nejvíce prospěšných látek.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada