Užitek je na prvním místě
Mnoho majitelů zahrad pochopilo kouzlo, kterým je sklizeň vlastnoručně vypěstovaných plodin. Jakmile totiž jednou ochutnáte domácí rajče nebo okurku, málokdy si je pak kupujete v obchodech, protože jejich chuť se zkrátka nedá srovnávat. Navíc, v uspěchané době neustále zažíváme stresy, které způsobují snížení imunity a s tím spojené nemoci. Ale nemusí to tak být, vysaďte si vlastní „multivitaminy“ v podobě těch správných plodin a lékárně se budete moci vyhnout obloukem.
Těchto 10 potravin vám zlepší zdraví
1. Arónie
Arónie, temnoplodec nebo také černý jeřáb patří mezi často vysazované ovocné keře, které kromě toho, že mají plody plné vitamínů, jsou zároveň i okrasou zahrady. Plody, což jsou černé bobule, obsahují hodně vitamínů C, E, skupiny B, karotenu a celou řadu dalších látek potřebných pro naše zdraví. Konzumují se buď v syrovém stavu nebo z nich lze vyrábět marmelády, zavařeniny a sirupy. Pro pozitivní účinek na náš organismus se doporučuje konzumace 1 až 2 lžiček bobulí každý den.
2. Angrešt
Angrešt spolu s rybízem patří mezi velmi oblíbené bobuloviny, a právě angrešt obsahuje celou řadu vitamínů, především vitamíny C a E, i minerální látky, jako je zinek, železo či vápník. Při nákupu ovocného stromku angreštu si můžete zvolit mezi stromkovým angreštem (zapěstovaným na kmínku) a keřovým. Výhodnější se jeví roubovaný na kmínek, protože obzvláště vysadíte-li ho do nádoby, můžete její spodní část osázet třeba bylinkami.
3. Brokolice
Brokolice patří mezi košťáloviny stejně jako zelí či květák, se kterým je blízce příbuzná, a pochází ze Středomoří. Obvykle ji buď milujete, nebo nenávidíte. Řada lidí ji nemá ráda kvůli zelené někdy až zelenomodré barvě, ale ten, kdo ji pravidelně nekonzumuje, připravuje svoje tělo o řadu důležitých vitamínů a minerálů. Jediní, kdo by neměli brokolici konzumovat ve velkém množství, jsou lidé, kteří užívají léky na ředění krve.
4. Borůvky
Pryč jsou doby, kdy se o prázdninách celé rodiny vypravovaly ráno do lesa na borůvky. Dnes už jsou na ředě míst keře lesních borůvek zničené od neohleduplných návštěvníků nebo mají rodiny jinou zábavu než chodit do lesa. Na našich zahradách vám sice lesní borůvka, kterou ale musíte zakoupit, nikoliv vyrýt v lese, také poroste, nicméně již pár let se na zahradách pěstuje především kanadská borůvka. Jde o keř, který se dokáže celkem rozrůst a poskytovat modré a jedlé bobule, dle kultivaru až 2 cm velké.
Borůvky kromě jiných vitamínů a důležitých látek obsahují antioxidanty a vitamín C, čímž posilují naši imunitu. Borůvku, stejně jako jiné ovocné druhy, můžete v říjnu vysadit, nezapomeňte jí však dodat rašelinu pro snížení pH půdy.
5. Černý kořen
Černý kořen nebo také hadí mord španělský je kořenová zelenina podobná mrkvi nebo petrželi, která se ale liší, jak už název napovídá, barvou kůry kořene. Konzumuje se jemná, bílá dužina, která má nasládlou a trochu trpkou chuť, je ale velmi příjemná a pokrmům dodá ten pravý šmrnc.
Jeho lidové pojmenování, hadí mord, vzniklo z latinského názvu Scorzone, což v italštině znamená jedovatý had. Černý kořen je plný vitamínů i minerálů, a dokonce podporuje hojení ran. Tato kořenová zelenina je nenáročná a nemá žádné zvláštní nároky na pěstování.
6. Česnek
Česnek je tradiční, klasická cibulová rostlina, kterou v naší kuchyni používáme velmi často. Jedná se o přírodní antibiotikum, které díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů pozitivně ovlivňuje naši imunitu. Pokud ze zdravotních důvodů nemůžete konzumovat palice česneku – a je jedno zda v syrovém stavu či různě upravené, lze ho zakoupit také v lékárně v podobě tabletek. Česnek si právě na podzim, respektive spíše na přelomu podzimu a zimy, než zmrzne půda, můžete vysadit na příští rok.
7. Černý rybíz
Černý rybíz má ze všech rybízů největší obsah vitamínu C, a je dokonce odolnější vůči nepříznivým podmínkám. Jeho zkřížením s angreštem vznikne josta, která si udržela velké množství vitamínů z obou keřů. Černý rybíz je stejně jako angrešt v prodeji buď roubovaný na kmínku, nebo keřový. Pro značnou úsporu místa je rovněž vhodnější kmínkový rybíz.
8. Meruňky
Meruňky, spolu s broskvoněmi, patří mezi citlivější, ale velmi oblíbené peckoviny. Citlivější z toho důvodu, že vyžadují chráněná stanoviště a řez ve správnou dobu, jakmile totiž meruňkám nedáte, co vyžadují, neplodí a chřadnou. Meruňky jsou opět plné vitamínů a minerálů a platí to jak u čerstvých, tak i u sušených plodů.
9. Rakytník
Rakytník je doslova vitamínová bomba a kdo jeho oranžové plody pravidelně užívá – ať již ve formě čaje, sušeného či v různých sirupech, posiluje svoji imunitu a podporuje zdravý životní styl. Jedním z důvodů, proč pěstitelé nechtěli pěstovat rakytník, byl ten, že se jedná o trnitý keř. Naštěstí ale jsou již vyšlechtěné kultivary, které jsou beztrnné. Pro pěstování rakytníku však potřebujete samčí a samičí rostlinu, přičemž zhruba platí, že jedna samčí rostlina vystačí na pět samičích rostlin.
10. Křen
Pokud si ještě pamatujete doby, kdy domácí zabíjačky byly na každoročním pořádku, celá akce se nemohla obejít bez křenu. Pěstování této kořenové zeleniny v současné doby trochu upadá, ale to je velká škoda, protože nejen, že je křen naprosto nenáročný na pěstování, ale hlavně v čerstvém kořeni křenu se nachází velké množství vitamínu C, podporuje trávení a pokrmům dodá pořádný říz.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.