Jak pěstovat polníček neboli kozlíček polní?
Kozlíček polní (Valerianella locusta), lidově také polníček nebo zimní salát, patří mezi nejméně náročné listové zeleniny. Jeho velkou výhodou je, že prospívá i při nižších či naopak vysokých teplotách, a může tak růst doslova celoročně. Díky malé velikosti jednotlivých rostlinek je ideální volbou pro pěstování v nádobách.
Kdy a jak vysévat polníček?
Výsev polníčku můžete provádět prakticky kdykoliv. Od výsevu semen do první sklizně většinou neuběhne více než 6–8 týdnů, protože polníček se sklízí velmi brzy, jakmile se na rostlině objeví první 4 pravé listy.
- Na venkovní záhon nebo do květináče na balkoně se polníček většinou vysévá od února do září, v zimních měsících pak následují výsevy uvnitř.
- Půda pro pěstování polníčku by měla být lehká, dobře propustná a humózní s neutrálním až mírně zásaditým pH. Kyselé půdy polníček nesnáší.
- Semena se vysévají do běžného zahradnického substrátu, do hloubky asi 1 cm.
- Řádky by měly být od sebe vzdálené 15–20 cm.
- Při výsevu do květináče vysévejte semena řídce, rozhozem, ne do řádku.
- Semena překryjte slabou vrstvou substrátu a lehce dlaní zamáčkněte.
- Brzy na jaře nebo zase opět na podzim je výhodné, překrýt vysetá semena bílou netkanou textilií.
- Jako pro každou rostlinku, i pro polníček existují vhodní, či dokonce výhodní sousedé. Polníček můžete vysévat do blízkosti šalvěje, tymiánu nebo kadeřavé či hladkolisté petržele.
Podmínky pro pěstování
- Polníček není náročný na světlo a daří se mu na slunci i v polostínu.
- Ideální teplota pro růst polníčku je mezi 5–20 °C, což z něj činí perfektní rostlinu pro pěstování na balkoně, ideálně v zimě zaskleném.
- Substrát udržujte stále přiměřeně vlhký, ne však přemokřený.
- Půdu mezi rostlinami můžete lehce kypřit.
- Polníček není třeba přihnojovat.
Sklizeň a využití polníčku
Kozlíček polní představuje ideální volbu pro začínající pěstitele a pro všechny, kdo chtějí mít čerstvou zeleninu po ruce i bez zahrady. Jeho pěstování nevyžaduje žádné speciální znalosti ani vybavení, přesto dokáže obohatit náš jídelníček o cenné vitamíny.
- První lístky můžete sklízet již 6–8 týdnů po výsevu. Sklízí se buď jednotlivé listy, nebo celé růžice listů i s kořínkem. Polníček můžete sklízet postupně podle potřeby, protože vydrží čerstvý jen velmi krátce. Po sklizni je potřeba polníček rychle spotřebovat.
- Polníček obsahuje vysoké množství vitamínu C, dokonce více než citron. Polníček však slouží i jako zdroj vitamínů A a E, a také železa, beta-karotenu či kyseliny listové. Rostlinky s delikátní oříškovou chutí můžete využít do čerstvého listového salátu, hodí se jako lehká příloha k těstovinám, k masu, k rybám i sýrům.
Zdroj: osej.cz; living.iprima.cz