Papriky se sklízejí ve chvíli, kdy dosáhnou velikosti, deklarované pro danou odrůdu. Důležitým znamením je i barva plodů, která se nejčastěji mění ze zelené na červenou. U zelených druhů paprik se pak můžete orientovat podle tuhosti plodu. Je také dobré vědět, že mírně nedozrálé plody paprik mívají vyšší obsah vitaminu C a plody plně vyzrálé se zase vyznačují vysokým obsahem provitaminu A.
Mohou být nezralé papriky jedovaté?
Papriky náleží, stejně jako brambory, lilky nebo rajčata, do čeledi lilkovitých. Tyto rostliny obsahují solanin, toxický glykoalkaloid, tedy jed, který se nachází v listech, plodech i kořenech. Jedná se o přirozenou ochranu rostlin před škůdci. V nezralých plodech paprik je však množství solaninu, které je pro člověka neškodné.
Kdy sklízet zeleninové druhy paprik
Zeleninové typy paprik se většinou sklízejí ještě před dosažením plné zralosti, tedy v tzv. konzumní neboli technické zralosti. V této fázi mohou být plody paprik zbarvené do různého odstínu zelené či nažloutlé barvy. Mohou se však sklízet i v plné botanické zralosti, kdy většina odrůd přechází do barvy červené, žluté nebo oranžové. V plné zralosti mají papriky sladší chuť a po rozkrojení zjistíte, že semena už získala nahnědlou barvu.
Pokud si nejste jisti, kdy můžete sklízet zelené odrůdy paprik, pak zkuste papriku jemně zmáčknout. Pokud má plod papriky správnou velikost, po zmáčknutí ucítíte mezi prsty jemné prasknutí a paprika má pevnou a silnou dužinu, pak můžete sklízet. Pokud je plod na pohmat ještě měkký a jakoby gumový, je na sklizeň brzy.
Kdy je lepší technická a kdy botanická zralost u zeleninové papriky
Zeleninové druhy paprik jsou v technické zralosti šťavnaté, křupavé a po utržení i trvanlivé a mnohem lépe zvládají přepravu než papriky v plné botanické zralosti. Ty bývají zase mnohem sladší, s jemnější dužinou i slupkou. Pokud máte potíže s trávením papriky a je pro vás „těžká do žaludku“, pak určitě ze své stravy vynechte papriku zelenou a jezte jenom plně vyzrálé červené nebo oranžové papriky.
Kdy sklízet kořeninové papriky a chilli papričky
Kořeninové papriky bývají určené většinou k sušení a sklízejí se až v plné botanické zralosti. Stejně tak chilli papričky, které až teprve v plné zralosti dosahují své maximální úrovně pálivosti. Některé druhy, například papričky jalapeňos se však sklízejí o trochu dříve, ve zralosti konzumní.
Zdroj:https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-sklizet-papriky-rady-a-tipy/; https://is.slu.cz/el/fpf/zima2020/ULGATLA005/Toxiny.pdf?lang=cs