Proč pěstovat hokaido: Oblíbená zelenina má spoustu zdravotních benefitů, všestranné využití a báječnou chuť

Dýně hokaido překvapivě skutečně pochází z japonského ostrova Hokkaido. Roste tam divoce na sopečných vyvřelinách a její plody jsou mnohem menší, než na jaké jsme zvyklí z vlastní zahrady nebo ze supermarketu. Dýně hokaido se velmi snadno pěstuje, nemá žádné zvláštní požadavky na půdu, jen potřebuje hodně sluníčka a občasnou zálivku. Listy téhle dýně občas sice napadá plíseň okurková, ale většinou později než okurky. Z oranžových dýní si můžete uvařit báječnou polévku, ale i zeleninový salát nebo ji můžete grilovat. V každém případě tak dodáte tělu spoustu vitaminů i stopových prvků.

Neuvěřitelně zdravá dýně hokaido

Dýně hokaido obsahuje vitaminy C a E, provitamin A i spoustu draslíku, dýňová semínka zase obsahují velké množství zinku a železa. To však zdaleka není vše. Dužina je bohatá i na hořčík, měď, selen, sodík, chlór, železo, zinek, fosfor, beta-karoten či lutein. Dále obsahuje rostlinné bílkoviny, omlazující kyselinu nukleovou a zdravé a kvalitní nenasycené mastné kyseliny.

Semena dýně hokaido zase kromě zinku a železa poskytují našemu tělu i vápník, fosfor, lecitin i ony zdraví prospěšné, nenasycené mastné kyseliny.

Dýně hokaido má příznivé účinky na spoustu nemocí a neduhů

  • posiluje imunitní systém
  • posiluje a uklidňuje nervy a nervovou soustavu
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • napomáhá správné činnosti srdce a cév
  • detoxikuje organismus
  • působí močopudně
  • pomáhá při chorobách ledvin
  • pomáhá při revmatismu a dně
  • snižuje riziko rakoviny prostaty i plic

Jak si poradit s dýní hokaido v kuchyni

Dýně hokaido má jednu nespornou výhodu. Na první pohled silná a tvrdá slupka se nemusí loupat. Měkne i při poměrně krátkém povaření nebo pečení. Vzhledem k tomu, že koncentrace zdraví prospěšných látek je ve slupce největší, je její konzumace přímo žádoucí.

Z dýně hokaido se připravují skvělé polévky, na které najdete v kuchařkách i na internetu spoustu různých receptů, které se však většinou odlišují pouze v koření, které k zeleninovému základu na polévku přidáte. Polévka z hokaida je velmi chutná, sytá, a především rychle hotová.

Kromě polévky můžete dýni hokaido také grilovat nebo přidávat do těstovinových a zeleninových salátů, skvělá je i dýňová bábovka nebo pečené dýňové placičky z hokaida. A přímo jako delikatesu ji můžete připravovat zapékanou s masovou směsí uvnitř.

Zdroj: autorský článek s využitím https://www.vitalia.cz/clanky/dyne-je-prirodni-zasobarna-zinku-a-zeleza/; https://www.cestanatalir.cz/dyne-hokaido-zdravotni-benefity-a-moznosti-zpracovani/