Jak se pěstuje dýně hokaido: tipy od zkušených pěstitelů na bohatou úrodu. Připravte si z nich dobrotu od naší redaktorky

Jak se pěstuje dýně hokaido

Všechny typy dýní, včetně hokaida, vyžadují dobře vyhnojenou, středně těžkou půdu s dostatkem vláhy. Velmi dobře se také pěstují přímo na kompostu. Můžete je pěstovat z přímého výsevu na začátku května nebo z předpěstovaných sazenic. Ty se vysazují na záhony v druhé polovině května. Dýně není vhodné pěstovat v sousedství brambor, okurek a rajčat, především kvůli možnému vzájemnému přenosu plísňových onemocnění.

Jaké tipy radí zkušení pěstitelé

 

Zaštipování 

Pokud chcete docílit co největší úrody dýní hokaido, pak je dobré rostlinu zaštípnout, jakmile dosáhne délky asi 1,5-2 m. Výhon se rozvětví a vy pak sklidíte větší množství oblíbených oranžových plodů.

 

Dostatek místa

Pokud pěstujete dýni hokaido jenom pro potřebu jedné rodiny, pak vám úplně postačí dvě rostliny, které však budou pro sebe vyžadovat docela velký prostor, počítejte s 2-3 metry čtverečnými na jednu rostlinu. Na každé by se mělo objevit asi 6-8 oranžových dýní, které můžete využít na skvělou dýňovou polévku nebo je můžete plnit mletým masem či grilovat a přidávat do těstovinových salátů.

Sklizeň v pravý čas

Pokud hokaido vysejete na záhony na začátku května, pak budete první plody sklízet asi v polovině srpna. Se sklizní nespěchejte, počkejte si až na chvíli, kdy bude slupka dýní sytě oranžová a pevná. Nedozrálé dýně nemají dobrou chuť, a naopak dýně přezrálé zase ztrácejí výživovou hodnotu.

 

Hokaido je dýně, která se neloupe

Velkoplodá dýně typu hokaido má při kuchyňském zpracování jenu velkou výhodu. Nemusí se loupat. Ba dokonce by se ani loupat neměla, protože právě ve slupce se ukrývá nejvíce cenných vitaminů a stopových prvků. Dýně hokaido obsahuje vitaminy A, C, E, a K, ale také železo, hořčík, zinek, sodík a draslík.

Zapečené hokaido s mletým masem a žampiony

  • 2 menší dýně Hokkaido
  • ½ kg mletého masa mix
  • 6 žampionů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 menší cuketu
  • 1 cibuli
  • olivový olej
  • koření na pečenou zeleninu
  • sůl
  • pepř
  • plátkový sýr eidamského typu

Jak budete postupovat:

  1. Dýně zespoda lehce seřízněte, aby pevně stály, a také jim seřízněte horní části i se stopkami, které využijete jako víčka na dýně.
  2. Neodstraňujte z víček stopky, usnadní vám manipulaci s dýněmi, až budou horké a mastné. Dýně vydlabejte.
  3. Dýně postavte i s víčky do pekáče, vyloženého pečicím papírem.
  4. Olivovým olejem potřete celé dýně, zvenku i zevnitř. Nezapomeňte ani na víčka, také je potřete ze všech stran.
  5. Vnitřní části dýní posypte kořením na zapečenou zeleninu, a ještě trochu posolte.
  6. Dýně dejte na 20 minut zapéct do trouby, vyhřáté na 200 °C.
  7. Zatím co se dýně budou péct, připravte si masovou náplň do dýní.
  8. Žampiony a cibuli očistěte, nakrájejte na menší kousky a vsypte na pánev s trochou oleje. Orestujte, až začnou žampiony pěkně vonět.
  9. Přidejte mleté maso, promíchejte s cibulí a žampiony, osolte a opepřete. Můžete přidat i stejné koření, jakým jste posypali dýně.
  10. Nakonec přidejte nastrouhanou cuketku a ještě asi 5 minut poduste.
  11. Z trouby vyndejte dýně, víčka odložte na talíř a větší spodní části ještě asi na 10 minut do trouby vraťte.
  12. Upečené dýně naplňte připraveným mletým masem se žampiony a cuketou, na maso položte plátky sýra, zaklopte dýňovým víčkem a dejte na 10 minut ještě zapéct.

Zdroj: autorský článek i recept

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada