Proč je dýně hokaido tak oblíbená: snadno se pěstuje a má jemně nasládlou chuť. Uvařte si krémovou polévku podle našeho receptu

Hokkaidó, Hokkaido Orange, červené hokkaido nebo hokaido. Ať už se setkáte s jakýmkoliv názvem, vždy se jedná o druh tykve velkoplodé (Cucurbita maxima). Dýně hokaido vyniká sytě oranžovou barvou slupky i dužiny plodů, má jemně nasládlou až oříškovou chuť a vypěstovat ji dokáže i úplný zahradní začátečník. Na téhle dýni je také skvělé, že se před vařením nemusí pracně loupat. Slupka i po krátkém povaření změkne a dá se velmi jednoduše rozmixovat. A kolik zdravotních benefitů pro naše tělo přináší! Slupka i dužina obsahuje vitaminy C a E, provitamin A, spoustu draslíku a dalších stopových prvků. Při vaření sice většinou odstraňujeme tvrdá semena, ale vyhazovat je jako odpad bychom neměli. I ona jsou velmi zdravá. Mohou se očistit od zbytku dužiny a opražit na suché pánvi.

Recept na krémovou polévku z dýně hokaido

Co budete potřebovat

  • 1 dýni Hokkaido
  • 5 středně velkých mrkví
  • 3 středně velké kořenové petržele
  • 3 cibule
  • 1,5 l vody
  • 4 stroužky česneku
  • 3 snítky libečku
  • misku vařené cizrny (cizrnu namočte na 12 hodin ve vodě a pak ji v nové osolené vodě uvařte do měkka)
  • olej
  • kousek másla
  • sůl
  • mletý pepř

Jak budete postupovat při přípravě polévky z hokaida

  1. Dýni rozkrojte a vydlabejte všechna semena. Ta si můžete opražit na suché pánvi a připravit jako zdravé zobání, třeba k televizi.
  2. Očistěte mrkev, petržel, česnek a cibuli.
  3. Jednu mrkev si odložte stranou.
  4. Zbylé mrkve, pokrájené na menší kusy, spolu s pokrájenou kořenovou petrželí a cibulí vhoďte do hrnce s rozpáleným olejem.
  5. Zeleninu osmahněte klidně až jemně do zlatova.
  6. Přidejte na větší kusy pokrájenou dýni hokaido a ještě chvilku nechte opékat.
  7. Zalijte 1,5 l vody, osolte, opepřete a vařte asi 20 minut do změknutí.
  8. Po 20 minutách hrnec odstavte z plotny a celý obsah tyčovým mixérem rozmixujte.
  9. Do rozmixované polévky přidejte pokrájený libeček, prolisovaný česnek a poslední mrkev, pokrájenou na tenká kolečka.
  10. Pro zjemnění polévky můžete přidat i kousek másla.
  11. Do hotové polévky přidejte uvařenou cizrnu a už dále nevařte.

Jako obměnu můžete místo cizrny přidat do polévky na kostičky nakrájené a osmažené houstičky, na kostky nakrájené a uvařené brambory nebo osmaženou cibulku.

Zdroj: Autorský článek