Hokkaidó, Hokkaido Orange, červené hokkaido nebo hokaido. Ať už se setkáte s jakýmkoliv názvem, vždy se jedná o druh tykve velkoplodé (Cucurbita maxima). Dýně hokaido vyniká sytě oranžovou barvou slupky i dužiny plodů, má jemně nasládlou až oříškovou chuť a vypěstovat ji dokáže i úplný zahradní začátečník. Na téhle dýni je také skvělé, že se před vařením nemusí pracně loupat. Slupka i po krátkém povaření změkne a dá se velmi jednoduše rozmixovat. A kolik zdravotních benefitů pro naše tělo přináší! Slupka i dužina obsahuje vitaminy C a E, provitamin A, spoustu draslíku a dalších stopových prvků. Při vaření sice většinou odstraňujeme tvrdá semena, ale vyhazovat je jako odpad bychom neměli. I ona jsou velmi zdravá. Mohou se očistit od zbytku dužiny a opražit na suché pánvi.
Recept na krémovou polévku z dýně hokaido
Co budete potřebovat
- 1 dýni Hokkaido
- 5 středně velkých mrkví
- 3 středně velké kořenové petržele
- 3 cibule
- 1,5 l vody
- 4 stroužky česneku
- 3 snítky libečku
- misku vařené cizrny (cizrnu namočte na 12 hodin ve vodě a pak ji v nové osolené vodě uvařte do měkka)
- olej
- kousek másla
- sůl
- mletý pepř
Jak budete postupovat při přípravě polévky z hokaida
- Dýni rozkrojte a vydlabejte všechna semena. Ta si můžete opražit na suché pánvi a připravit jako zdravé zobání, třeba k televizi.
- Očistěte mrkev, petržel, česnek a cibuli.
- Jednu mrkev si odložte stranou.
- Zbylé mrkve, pokrájené na menší kusy, spolu s pokrájenou kořenovou petrželí a cibulí vhoďte do hrnce s rozpáleným olejem.
- Zeleninu osmahněte klidně až jemně do zlatova.
- Přidejte na větší kusy pokrájenou dýni hokaido a ještě chvilku nechte opékat.
- Zalijte 1,5 l vody, osolte, opepřete a vařte asi 20 minut do změknutí.
- Po 20 minutách hrnec odstavte z plotny a celý obsah tyčovým mixérem rozmixujte.
- Do rozmixované polévky přidejte pokrájený libeček, prolisovaný česnek a poslední mrkev, pokrájenou na tenká kolečka.
- Pro zjemnění polévky můžete přidat i kousek másla.
- Do hotové polévky přidejte uvařenou cizrnu a už dále nevařte.
Jako obměnu můžete místo cizrny přidat do polévky na kostičky nakrájené a osmažené houstičky, na kostky nakrájené a uvařené brambory nebo osmaženou cibulku.
Zdroj: Autorský článek