Chřest lékařský (Asparagus officinalis) je blízký příbuzný pokojovému Asparagusu, ale na rozdíl od něj je jedlý a velmi chutný. Obecně platí, že pěstování bílého chřestu je trochu náročnější oproti zelenému a fialovému, takže pokud s jeho pěstováním teprve začínáte, zvažte své možnosti. Bílý chřest pěstujeme v hrůbcích, kdežto zelený i fialový na běžném, rovném záhonu. Bílý chřest je před konzumací nutno oloupat, u zeleného tato činnost odpadá. U chřestu se konzumují jeho křehké výhonky a pokud se o rostlinu dobře staráte, poskytuje vám pravidelnou úrodu až 15 let.
Kdy vysadit chřest a čím ho přihnojit?
Nejvhodnější dobou pro výsadbu chřestu je období od března do dubna, takže to stále stihnete, důležité je, že sazenice před výsadbou nesmí pučet. Vysazujeme na slunný záhon s písčitou zeminou, přičemž kořenový bal musí být minimálně 3 cm pod povrchem půdy. Jednotlivé rostliny pak mezi sebou mají mít vzdálenost zhruba 30-40 cm. Zeminu na sazenice nahrňte tak, aby nevyčnívaly pupeny. K prvnímu hnojení použijte nějaké organické hnojivo, například kompost nebo přípravky značky Biomin či AgroNatura, zalévejte a půdu udržujte stále vlhčí. Abyste si ušetřili práci, můžete mezi řádky použít nastýlku ze slámy nebo z alespoň rok starého a vyzrálého kompostu. Někteří pěstitelé používají nasekanou trávu. Díky nastýlce udržíte nejen vlhkou půdu, ale hlavně zabráníte růstu plevelů.
Kolik rostlin musíme vysadit a co ovlivňuje sklizeň?
Samozřejmě záleží, jaké máte s chřestovými výhonky plány, ale většinou stačí asi 5 až 8 rostlinek na osobu. To, jaká bude sklizeň záleží na průběhu počasí, bude-li chladněji, chřest venku vydrží dlouho, jsou-li naopak vysoké teploty, musíte sklízet i několikrát do týdne. Pravidelná sklizeň napučených výhonků je důležitá, protože pokud je necháte přerůst, tvorba ostatních výhonů se zastaví. Takže čím pravidelněji sklízíte, tím více se budou tvořit nové výhonky. Sklizeň bílého chřestu končí okolo 24. června a zeleného asi o týden dříve. Pak ponecháte výhonky růst, aby rostliny nahromadily dostatek zásobních látek, které uloží do kořenového sytému a díky tomu budou bez problémů rašit v dalším roce.
Při pěstování chřestu si dejte pozor na plevel
Kromě pravidelné závlahy a dodávání živin je velmi důležité, udržovat prostor mezi sazenicemi v bezplevelném stavu. Pokud se totiž rozšíří oddenkaté plevele typu pýru plazivého, vyčistit záhon od tohoto urputného plevele trvá klidně i tři roky, protože jeho oddenky jsou všude. Právě pýr znemožní chřestu růst a vy se tak můžete s pořádnou sklizní rozloučit. Co se týče ostatních plevelů, které se šíří hlavně semeny, jako třeba merlík, ty stačí jen pravidelně odstraňovat a nenechat je vykvést.
Tito dva škůdci chřest milují stejně jako vy
Stonky chřestu jsou velmi lákavé pro škůdce jménem vrtule chřestová, která poletuje okolo zbytků po sklizni. Jakmile tedy sklízíte chřest, nenechávejte nad zemí moc pahýlů ani zežloutlou nať a záhon od posklizňových zbytků pořádně vyčistěte. Kromě vrtule chřest miluje další škůdce chřestovníček obecný, což je brouk, kterého z rostlin snadno sesbíráte. Nejlépe ho chytíte za chladnějšího počasí, kdy jsou brouci pomalejší, za tepla jsou naopak velmi hbití a jakmile se k němu přiblížíte, spadne na zem, kde ho snáze přehlédnete.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.