Zelenina zdaleka není dobrá jen na přípravu polévek či lehkých salátů. S trochou kreativity můžete proměnit svou sklizeň v lahodné dezerty, které ohromí vaše blízké. Pojďme se podívat na to, jak využít mrkev, dýni a cuketu v sladké kuchyni, i na to, jak tuto zeleninu skladovat, aby nám vydržela co nejdéle.
Mrkev, sladká zelenina nejen pro králíky
- Mrkev sladujte v chladném, ale bezmrazém, tmavém sklepě nebo v lednici.
- Před uskladněním odřízněte nať, která zbytečně odebírá vlhkost z kořene.
- Ve sklepě, v bedně s pískem, vydrží mrkev čerstvá až 6 měsíců, v lednici 2–3 měsíce.
Mrkev už se dávno stala nejoblíbenější zeleninovou ingrediencí mnoha cukrářů. Mrkvový dort je oblíbený po celém světě a není divu. Sladká chuť mrkve se skvěle doplňuje s kořením, jako je skořice a muškátový oříšek. Zkuste upéct mrkvové muffiny, bábovku nebo přidat strouhanou mrkev do sladkých ranních ovesných kaší pro extra dávku vitaminů.
Dýně, hvězda podzimní kuchyně
- Dýně skladujte na chladném, suchém místě s dobrou cirkulací vzduchu.
- Dýně před uskladněním nikdy neomývejte.
- Dýně hokaido vydrží většinou 2–3 měsíce, odrůdy s pevnější slupkou až 6 měsíců.
Dýně je v moučnících nepřekonatelná. Dýňový koláč, připravený na sladko i na slano, je tradiční podzimní pochoutkou, ale možnosti jsou neomezené. Co takhle dýňové brownies nebo dýňové sušenky? Dýňové pyré se nebojte přidat do palačinkového těsta pro zajímavou chuť i barvu a připravit si můžete i sladký dýňový sirup, třeba na ochucení kávy.
Cuketa: Překvapivě všestranná
- Mladé cukety skladujte v lednici v plastovém sáčku.
- Vyzrálé plody s pevnou slupkou skladujte na chladném a suchém místě.
- Cukety před uskladněním nikdy nemyjte.
- Mladé cukety vydrží 1–2 týdny v lednici, vyzrálé pak klidně i 3 měsíce.
Cuketa může být tajnou ingrediencí vašich moučníků. Pokud má některý člen vaší rodiny problém s konzumací zeleniny, pak bude stačit, když před strouháním z cukety oloupete zelenou slupku. Cuketový perník je vlhký a chutný, a nikdo by nehádal, že obsahuje zeleninu. Zkuste přidat nastrouhanou cuketu do čokoládového dortu pro extra vláčnost nebo ji použijte jako základ pro ovocné koláče. Z cukety však můžete upéct i nejrůznější slané koláče.
Recept na mrkvový dort
- 350 g najemno nastrouhané mrkve
- 350 g cukru krupice
- 300 g polohrubé mouky
- 80 g nasekaných vlašských ořechů
- 150 ml oleje
- 4 vejce
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
Jak budete postupovat při pečení mrkvového dortu
- Strouhanou mrkev, cukr, mouku, ořechy, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek v míse dobře promíchejte.
- Olej a vejce lehce metličkou prošlehejte v menší misce (žádné velké šlehání) a přidejte k ostatním surovinám do velké mísy.
- Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
- Připravené těsto nalijte do formy a pečte asi 70 minut při teplotě 180 °C.
- Upečený dort nechte zcela vychladnout. Pak jej můžete rozkrojit na pláty a promazat například rybízovou marmeládou a přidat i citronovou polevu.
Zdroj: autorský text