Nejen potravinoví moli, dokážou zamořit a zlikvidovat vaše zásoby potravin. Dalšími škůdci, kterým se u vás náramně líbí, jsou malí broučci. Červotoči spižní – chleboví, potemníci hnědí, potemníci skladištní, pilousi černí, kukuřiční nebo rýžoví. Je naprosto jedno, kteří z uvedených broučků si oblíbili vaši domácnost. Uvědomte si, že máte problém, který musíte ihned řešit. Čím dříve, tím lépe.
Jak vypadá červotoč spížní – chlebový, čím se živí a kde ho najdete
Oválný a hnědý asi 2–4 mm velký brouček umí létat a k vám rád přiletí zvenčí. Láká ho světlo, teplo a hlavně potrava, do které naklade vajíčka. Většinou si ho však donesete domů s kontaminovanými potravinami. Larvy milují vše, co obsahuje škrob. Prokoušou se plastem, dřevem, dokonce i hliníkovou folií. Obaly potravin pro ně nejsou žádnou překážkou. Lákají je obilné a sušené potraviny včetně krmiva pro zvířata. Dále sušené byliny a koření, sladkosti, ořechy a pochopitelně pečivo.
Potemník hnědý a skladištní
Na první pohled velmi podobní brouci červenohnědé barvy velikosti kolem 3-4 mm. Oběma druhům vyhovuje teplo a zásoby potravy. Najdete je v mouce a obilných výrobcích, luštěninách, olejnatých semenech (ořechy, slunečnice, len…), napadají kakao, rýži, těstoviny, koření apod. Larvy škodí podobně jako u červotoče chlebového. Jejich výkaly pak znehodnocují potraviny a suroviny, které se rychleji kazí a jsou nepoživatelné.
Pilous černý, kukuřičný a rýžový
Malí broučci s výrazným sosáčkem. Všechny tři druhy si jsou podobní, liší se ve zbarvení a velikosti. Páchají velké škody ve skladech i v našich domácnostech. Líbí se jim teplo a šero. Většinou si je donesete z obchodu s rýži nebo moukou. Najdete je v luštěninách, těstovinách, ale i v krmivu pro domácí zvířata.
Jak poznat výskyt brouků v kuchyni
Poznat, že se k vám dostali malí škůdci, kteří dokáží udělat velkou škodu, je snadné. Několik dní budete pozorovat, že kolem uskladněných potravin lezou drobní broučci, popř. žluté a bílé larvy. Obaly jsou děravé. Hledejte je v cukru, mouce, sušenkách a dalších suchých potravinách. Kam však pro ně půjdete na jisto, je strouhanka, mouka nebo rýže, které bývají často největším zdrojem zamoření.
Jak se zbavit brouků v bytě
Asi tušíte, že všechny zásoby z místa výskytu musíte vyhodit. Nepřenášejte je po bytě. Připravte si plastové pytle a co nejkratší cestou do nich kontaminované potraviny vyhoďte. Vše vyneste ven do odpadků. Pokud možno do pytlů ještě nastříkejte insekticidní prostředek proti hmyzu a zavažte. Je to z toho důvodu, že se červotoč bez problémů prokouše ven. Pokud máte popelnici nedaleko domova, tak si buďte jisti, že se broučci znovu za vámi vrátí oknem nebo dveřmi.
Důkladný úklid je vždy nutný
Když jste brouky a larvy vyhodili z domu ven, musíte po nich ještě důkladně uklidit. Použití vysavače je účinné (poté sáček vyneste také z domu). Ukliďte potravinové skříňky a regály, každý kout a zákoutí nejen na sucho, ale i vodou s octem a saponátem. Umyjte také podlahy. Podobně jako u likvidace potravinových molů použijte horký vzduch z fénu. Nesmíte mít ovšem choulostivé skříňky na teplo. Horký vzduch se postará o larvy nebo vajíčka schované ve spojích a štěrbinách. Štěrbiny, praskliny v regálech a uvolněné spoje zatmelte. Eliminujete tak možné úkryty pro hmyz. Pokud se rozhodnete, že použijete insekticidní prostředek, vyberte si ten s dlouhým aplikátorem, kterým se dostanete do děr a štěrbin.
Preventivní opatření před brouky v kuchyni
Poučeni touto nemilou zkušeností, jistě nebudete příště kupovat zbytečně velké zásoby potravin a surovin. Ty, které koupíte, uskladníte v dobře uzavíratelných nádobách. Stejně jako v případě potravinových molů jsou nejlepší prevencí proti nepříjemným broučkům čistota a častá kontrola uskladněných potravin.
Užitečný pomocník
Vyzkoušejte naši radu. Určitě máte doma ruční váleček na chlupy (na šaty). Pomůže vám při odhalení výskytu brouků v potravinových skříních. V místě možného výskytu čas od času přejeďte válečkem po povrchu regálů a skříněk. Prozkoumejte, zda se na váleček nalepili nebo nenalepili broučci. Tak jednoduše zjistíte jejich přítomnost a můžete okamžitě zasáhnout.
Zdroj: autorský text