Přikrmování ptactva v zimě je samozřejmostí
Štěstí přeje připraveným
Zahrada přes zimu odpočívá, především tedy rostliny. Ale, pokud jsou takové mírné zimy, že mrzne jen pár dnů a zbytek zimy jsou nadprůměrné teploty, dějí se na vaší zahradě často velké věci. Zahradník tělem i duší nikdy nezahálí, a i v zimě si najde nějakou tu práci, která mu pak ulehčí snadnější start do nové sezóny. Jak se říká: štěstí přeje připraveným, proto i vy, chcete-li aby nástup jara byl pro vás pozvolnější, se zaměřte na následujících 10 věcí, které lze dělat právě v zimě.
1. Kontrolujte zimostráz
Zavíječ zimostrázový je nepříjemným škůdcem buxusů i brslenů, jehož housenky svým žírem dokáží keř totálně zlikvidovat. Důležité jsou tedy preventivní a pravidelné kontroly, a to nejen v době vegetace, ale i teď, v zimě. Pokud jste si totiž mysleli, že vám dá zavíječ pokoj alespoň v zimě, jste na omylu, tento záškodník pouze čeká na svoji velkou příležitost. Ve formě kukly přezimuje na keřích a na jaře po vykuklení, housenky opět začínají hodovat na listech a nových letorostech keřů. Jděte tedy co nejdříve k jednotlivým keřům na své zahradě, rozhrňte ho a podívejte se dovnitř keře, zda nějakou tu kuklu zavíječe nenajdete. Mějte oči na stopkách, často mají nenápadné zbarvení a nevidíte je na první pohled. Někdy bývají zamotané v zámotku, v listu. Pokud nějakou kuklu najdete, bez slitování jí zlikvidujte.
2. Odstraňte všechny mumie
Pokud jste tak neudělali při sklizni, zkontrolujte všechny ovocné stromy, především pak všechny jádroviny, zda se v koruně neobjeví vysušené tzv. mumifikované plody neboli mumie. Ty totiž poskytují ubytování pro mnoho zárodků hub či škůdců, je tedy nutné je všechny odstranit a hodit do popelnice. Nikdy nesmíte mumifikované plody vhodit do kompostu, byli byste tak sami proto sobě.
3. Zlikvidujte mechy a lišejníky na stromech
Přes zimu, pokud nemrzne, je vhodná doba pro odstranění lišejníků a mechů na kmenech či větvích nejčastěji starších ovocných stromů. Dost často se také lišejníky objevují na starých větvích bobulového ovoce jako je rybíz a angrešt. Jelikož mechy i lišejníky mohou poskytovat optimální prostředí pro přezimování škůdců či zárodků chorob, z preventivních důvodů je ze dřevin odstraňte buď škrabkou na čištění kmenů nebo vám postačí obyčejný tvrdý kartáč.
4. Zkontrolujte zazimované hlízy, cibule i úrodu
Máte-li uskladněné zásobní orgány hlíznatých či cibulnatých rostlin, nezapomeňte na jejich pravidelnou kontrolu. Často se stává, že vlivem nevhodných podmínek při sklizni začnou zahnívat nebo, a to je častější, se stanou terčem útoku hlodavců, kteří v zimě stále hledají něco k snědku, a právě hlízy a cibule bohaté na škrob jsou pro ně velkým lákadlem. Kontrolujte také uskladněnou úrodu jako jsou brambory, cibule, česnek či řepa nebo ovoce. Všechny nahnilé či plesnivé plody vyhoďte. Kontrolu zasluhuje také kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) v písku, kdy písek musí být neustále mírně vlhký. Nemrzne-li, sklepy pravidelně větrejte.
5. Zkontrolujte zásobu semínek na příští rok a nezapomeňte na test klíčivosti
Nejprve si připravte seznam zeleniny či rostlin, které chcete příští rok pěstovat. Dle toho si pak zkontrolujte, jak na tom jste s jejich zásobou a případně, v jakém stavu jsou semínka, která jste sklidili z vlastní sklizně. Za včas si chybějící semínka dokupte. Důležitý je také test klíčivosti, protože musíte vědět, zda vaše semínka jsou vůbec životaschopná. To zjistíte jednoduše tak, že na mokrou vatu či na slabou vrstvu substrátu zkusmo vysejete pár semínek. Pokud nebobtnají, jsou živá a můžete je v klidu na jaře vyset. Pokud bude semínko i po pravidelném zavlažování stále stejné, nemá moc smyslu jej vysévat a je lepší zakoupit semínka nová.
6. Vyčistěte sadbovače a květináče
Ani se nenadějete a budou se vysévat první semínka plodové zeleniny. Pak nebude čas na nějaké čištění vhodných pěstebních nádob, a proto právě teď, v zimě, je ten správný čas na vymytí a vyčištění všech sadbovačů a květináčků. Je totiž třeba zlikvidovat případné zárodky chorob, které zde mohly ulpět z předchozí sezóny. K očistě postačí teplá voda s přídavkem jaru, někdo přidává i pár kapek Sava, v tom případě ale pracujte v gumových rukavicích a veškeré nádoby nechte pořádně vyschnout.
7. Péči věnujte zahradním nůžkám i nožům
Zahradní nůžky i nože (roubovací, očkovací) musí být před prvními řezy (únor) v kondici, tzn., být nejen čisté, ale hlavně pořádně nabroušené, s tupými nástroji totiž uděláte více škody, než užitku. Nůžky můžete pomocí speciálních brousítek nabrousit sami nebo je dejte nabrousit odborníkům, kde budete mít jistotu, že neponičíte ostří.
8. Zkontrolujte ovocné stromy na výskyt přezimujících škůdců
Pečlivější kontrola ovocných stromů na výskyt škůdců bývá nejčastěji v předjaří, kdy je jasně patrné, jak velká populace škůdce přežila. Nicméně, vzhledem k mírným zimám je aktivita škůdců urychlena a můžete tak nalézt vajíčka svilušek, mer, píďalek, štítenek, mšic, vlnatek a mnoho dalších druhů. Nejčastěji se vajíčka vyskytují v blízkosti pupenů a jelikož bývají vajíčka těchto škůdců nepatrná okem, kontrola se provádí tak, že se namátkově odstřihnou dvě větvičky z koruny stromu s pupenem a ty se pak pečlivě zkontrolují pod lupou či mikroskopem.
9. Pozornost věnujte veškerému nářadí a mechanizaci
Jestliže jste tak neučinili ještě na podzim, je nejvyšší čas dát do pořádku také veškeré nářadí, které jste jednak používali a dále používat budete. Na rýči, hrábích či motykách nesmí být žádné zbytky zeminy či jiné nečistoty, důležitý je také olejový nátěr proti korozi. Nezapomeňte zkontrolovat také násady, které máte nyní čas vyměnit. Pozornost věnujte i sekačkám, vertikutátorům a další mechanizaci tak, aby na jaro bylo vše připraveno.
10. Kontrolujte zazimované rostliny
Ať se jedná o přezimující muškáty a další balkonové rostliny, přenosné rostliny, které jste měli na zahradě, všechny musíte kontrolovat jak na výskyt škůdců či chorob, tak na to, zda nevysychají. I zazimované rostliny musíte občas zalít, sice méně, než jste zvyklí v době vegetace, ale zemina v nádobě by neměla ani v zimovišti úplně vyschnout.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.