Lesy jsou plné bedel. Existují ale i jedovaté a nejedlé druhy těchto hub, tak si dejte pozor

Pokud patříte k lidem, kteří tvrdí, že houby sbírat neumí, protože nikdy žádné nevidí, pak právě nastal váš houbařský čas. Bedly v lese přehlédnout nedokážete, i kdybyste se o to sebevíc snažili. Patří totiž mezi nejvýraznější houby našich lesů. Jejich štíhlé, vysoké nožky, tedy třeně, a široké klobouky jednoduše nemůžete nevidět.

Bedla vysoká je jedlá a chutná

Nejčastěji se setkáte s jedlou a velmi chutnou bedlou vysokou (Macrolepiota procera), která může dorůst až do výšky 40 cm a její mohutný klobouk dosahovat v průměru až 30 cm. Bedlu jistě pozná téměř každé malé dítě, ale i oblíbená bedla vysoká má své zlé sestry, na které byste si měli dávat pozor.

Která bedla je jedovatá nebo nejedlá?

Mezi bedlami našich lesů najdete jen jednu, která je opravdu jedovatá. Jedná se o bedlu ostrošupinnou (Echinoderma asperum). Dorůstá jen menších velikostí a vyznačuje se celohnědým kloboukem s drobnými tmavými šupinkami a povislým prstenem, pevně připojeným k třeni. Tako bedla je považována za jedovatou, především je nebezpečná ve spojení s konzumací alkoholu.

Pak jsou tu další bedly, které se ke sběru v žádném případě nedoporučují a způsobují větší či menší zažívací potíže. Především běžně na zahradách i v městských parcích rostoucí bedla zahradní (Chlorophyllum brunneum), ale také bedla červenající (Chlorophyllum rachodes) či bedla šedohnědá (Chlorophyllum olivieri). Tyto druhy bedel však od bedly vysoké odlišíte poměrně snadno. Stačí, když do nich uděláte nehtem vryp a počkáte na reakci. Pokud se zbarví do oranžova či do červena, pak bedlu určitě nesbírejte.

Nožky bedel v lese nenechávejte

Klobouk bedly vysoké je tradičně považován za nejchutnější část houby. Připravuje se nejčastěji jako řízek, smažený v trojobalu, nebo na kmíně. Lze ho také použít do polévek, omáček a mladé uzavřené klobouky se plní, podobně jako například žampiony.

Možná už jste si všimli, že spousta houbařů sbírá právě jen klobouky bedel a nohy nechává stát nebo povalovat v lese. Je to však škoda, i nožky bedel, které jsou tak často opomíjené, mají své využití:

  • Do polévky: nakrájené na tenké plátky dodají polévce výraznou houbovou chuť.
  • Sušení: usušené nožky lze namlít na houbový prášek, který se hodí jako koření do mnoha pokrmů.
  • Houbový vývar: nožky jsou ideální pro přípravu silného houbového vývaru.
  • Náplně: nasekané nožky mohou posloužit jako součást náplní do masových nebo zeleninových pokrmů.